Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazister demonstrerar i Göteborg – polisen slår till mot både NMR och motdemonstranter

35 personer har gripits, flertalet misstänka för våldsamt upplopp, dessutom har 29 personer omhändertagits och en person är förd till sjukhus med ambulans. Nazisterna har stoppades av motdemonstranter innan de ens nådde den tänkta startpunkten för demonstrationen. HD och Sydsvenskan bevakar händelserna på plats.

Motdemonstranterna, många från nätverk långt ut på vänsterkanten, bytte fiende och gick istället till attack mot polisen.
Stilleståndsläge när polisen inte lät NMR påbörja sin demonstration.
Motdemonstranter i hundratal tog sig innanför avspärrningarna och stod därmed på nazisternas tänkta demonstrationsväg.
Närkontakt motdemontrerande clown – polis.
17.35. Ett par timmar efter att demonstrationstillståndet löpte ut har NMR, i samlad tropp och omgivna av polisen, börjat lämna den plats där de uppehållit sig i flera timmar, skriver TT. Polisen har tagit bort avspärrningarna vid PL24-området. Enligt Expressen är NMR-ledaren Simon Lindberg misstänkt för brott.
– Simon Lindberg var med i början av upploppet och är misstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman", säger presstalesmannen Hans Lippens till tidningen.
17.15. Göteborgsposten skriver att NMR rör på sig söderut, förbi Lisebergs parkeringshus, parallellt med E6.
– Det kan vara så att man inom gruppen bestämt sig för att lämna platsen, men jag har ingen information i nuläget om vart de är på väg, säger Stefan Gustafsson vid polisen till Göteborgsposten.
16.50. Polisens avspärrningar i centrala Göteborg är nu helt borttagna, förutom vid PL24-området vid Fabriksgatan och Örgrytemotet.
16.30. TT:s utsända rapporterar att NMR-demonstranterna har haft en ny våldsam konfrontation med polisen inne på PL24-området vid Fabriksgatan-Örgrytemotet. Nazisterna skanderade ”folkförrädare” och ”nordisk revolution, utan pardon”. Flera av NMR-anhängarna har förts bort av polisen. Sammanstötningen har gett ny energi även till motdemonstranterna vid Liseberg, som åter börjat skandera slagord. Polisen beskriver händelsen om ytterligare ett våldsamt upplopp. En person har skadats i samband med det våldsamma upploppet och förts till sjukhus med ambulans.
Enligt TT är demonstranterna fortfarande kvar där tåget stoppades i närheten av mässan för flera timmar sedan, trots att tillståndet löpte ut klockan 15. Enligt polisen stoppades marschen när NMR-anhängarna försökte ta sig förbi polisen provocerade av stenkastning från motdemonstranter.
16.20. Nyhetssajten omni.se skriver att flera journalister på plats vittnar om hur NMR går till attack och knuffar mot journalister med sköldar.
16.10. Polisen skriver på sin hemsida att de personer som befann sig Örgrytevägen, där slagsmål utbröt, misstänks ha deltagit i våldsamt upplopp. I samband med slagsmålet greps 23 misstänkta personer, varav en försattes på fri fot eftersom personen är under 15 år. Polisen har fått uppgifter om stenkastning och så kallade bangers i samband med händelsen. Ytterligare sju personer har gripits under dagen och 21 personer har omhändertagits, enligt polisen.
Polisen har däremot inte fått in några uppgifter om skadade personer, utöver den polis som skadades lindrigt tidigare under dagen.
Göteborgsposten skriver att NMR i ett tal från flaket på den lastbil som körts in bland nazisterna ska ha sagt att de inte tänker flytta sig från platsen förrän de NMR-ledare som gripits släpps. Ett av polisbefälen på plats säger till Göteborgsposten att de nu avvaktar och förhandlar med NMR för att försöka få organisationen att självmant avsluta demonstrationen.
15.35. Olle Lönnaeus: – Polisen gav NMR-demonstranterna två val - åka buss eller eller gå tillbaka till Mölndal. Ett tag var det rena gatuslaget, men nu har det lugnat ned sig, även bland vänsteraktivisterna.
14.55. Olle Lönnaeus rapporterar: – Polisen har börjat bussa iväg nazisterna, men medan det pågick föste man också bort en grupp motdemonstranter från ett litet grönområde, mellan Liseberg och Gothia Towers. Då övergick svartklädda vänsteraktivister till att spotta, kasta knallskott och flaskor mot polisen. Rökbomber har man också använt.
Polisen svarade med en chock och rusade mot demonstranterna. De använde batonger, och har trängt upp ett stort antal motdemonstranter, nu böljar det fram och tillbaka mellan Lisebergs huvudentré och Gothia Towers.
14.10. Enligt Expressen/GT har nazistledaren Simon Lindberg gripits.
14.05. Tiden börjar bli knapp. Demonstrationstillståndet som polisen gett NMR tar slut vid 15, mycket talar för att nazisterna inte kommer att hinna fullfölja hela sin vandring. Orsaken till kontroversen med NMR tidigare var att en grupp nazister försökt ta en annan färdväg än den planerade.
13.50. Många hundra motdemonstranter brutit sig in i den tänkta marschvägen, vid Hollandsgatan. De har tagit sig in längre fram, närmare nazidsternas slutmål och avancerat fram längs marschvägen.
– I leden längst fram är alla AFA-anhängare svartklädda och maskerade. De skanderar "Inga nazister på våra gator". Just nu står de alltså mitt i den väg som nazisterna ska gå. Fem polispiketer rullar fram för att stoppa motdemonstranterna. Det har blivit ett slags stand off här. Fler knallskott kastas mot polisen, berättar Olle Lönnaeus.
13.40. HD och Sydsvenskans team befinner sig i korsningen Engelbrektsgatan - Sten Sturegatan, innanför kravallstaketet dit ett antal journalister släppts in. Här ska nazisternas demonstrationståg passera. Olle Lönnaeus beskriver ett hårt tryck från motdemonstranterna.
– Varje liten tvärgata är full av människor som ska protestera. Nyss kom Rättvisepartiet Socialisterna och skanderade "Inga fascister på våra gator", sedan började något annat gäng sjunga, och då började alla sjunga.
13.20. Tumult har utbrutit mellan polisen och NMR vid Ica Focushuset på väg mot Scandinavium. Polisen tar nazisternas fanor och kastar dem mot marken. Ett antal personer sitter på marken, övervakade av polisen, efter ingripandet.
12.44. Sten Sturegatan, där NMR–anhängarna ska gå, är avspärrad och det har bildats stora folksamlingar utanför staketen. De allra flesta är vanliga, fredliga demonstranter i alla åldrar som sjunger och blåser såpbubblor. En grupp motdemonstranter från vänsternätverket "Allt åt alla" försöker bryta sig in innanför avspärrningarna men blir snabbt bortmotade av polisen.
– Det är spänd och lite osäker stämning. Mycket budskap som "vi vill möta hat med k��rlek" från motdemonstranterna, säger Olle Lönnaeus.
Uppblåsbara djur istället för sköldar.
Två motdemonstranter håller om varandra strax innan nazisternas demonstration ska starta.
11.15. Nazisterna förbereder sig för att gå in mot centrum, man har tagit fram fanor och utrustat sig med plexiglassköldar.
– Man ser att många av dem har skyddsväst under kläderna, berättar Olle Lönnaeus.
Enligt polisen finns nu cirka 500 NMR-anhängare i Mölndal. Polisens presstalesman Hans Lippens uppger att sju personer från utlandet tagits i förvar, nazistanhängare som hittades i Schengenregistrets spärrlista när de försökte resa in. Han berättar även att två personer gripits under fredagskvällen vid Landvetter och en vid centralen i Göteborg, misstänkta för förberedelse till misshandel.
Enligt vad Sydsvenskan erfar har polisen underrättelser om att vänsterrevolutionära AFA kommer att försöka stoppa nazisterna.
– Jag hoppas verkligen att vi lyckas hålla dem isär, säger Jörgen Peterson, dialogpolis från Lund.
I folksamlingen stöter Sydsvenskan och HD på NMR:s ledare Simon Lindberg från Kristianstad.
– Vi ska visa att folkets motstånd växer mot makthavarna som fyller landet med främlingar, motiverar han syftet med demonstrationen.
Nazisterna utrustar sig med plexiglassköldar. Flera har gripits, misstänkta för förberedelser till misshandel.
10.20. Sydsvenskan och HD:s Olle Lönnaeus och Hussein El-Alawi rapporterar från Mölndal, där NMR-anhängarna kallat till "församling" på förmiddagen. Därifrån ska man ta sig några kilometer in till startpunkten för demonstrationen.
– Nazisterna droppar in efter hand, i bilar och minibussar, det är mestadels svartklädda människor med Nordfronts emblem på kläderna. De flesta är män, men man ser faktiskt en hel del kvinnor, yngre tjejer på plats, berättar Olle Lönnaeus.
Uppskattningsvis 200 personer finns på plats vid kvart över tio, på parkeringen utanför en Ica-butik. Ur en lastbil delas svarta jackor ut med pilrunan och texten "Nordic Resistant Movement" ut till de som inte redan har.
Poliser i mängder finns i närheten, en handfull piketer och helikoptrar i luften. Tidigare på morgonen radade polisen upp de nazister som kommit för visitation.
– Ingen har gripits, man har bara visiterat dem, berättade ett polisbefäl på plats.
Det är en spänd, avvaktande stämning, men lugnt, rapporterar Sydsvenskans team.
Ica Maxi i Mölndal fick sin parkering fylld av nazister på lördagsmorgonen.
TT direktrapporterar från händelserna i Göteborg:
Gå till toppen