Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barcelona vann inför tomma läktare

På grund av det politiskt spända läget i Katalonien spelades matchen mellan Barcelona och Las Palmas utan publik. Spel inför tomma läktare var ett val av hemmalaget och en form av protest.

Ovanlig syn. Tomma läktare på Camp Nou när Barcelona, motvilligt, spelade match hemma mot Las Palmas efter oroligheterna i Katalonien i samband med omröstningen om självständighet. Barcelonas lag hade all anledning att fira vad som hände i matchen och vann med 3–0.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
"FC Barcelona fördömer händelserna som ägt rum i många delar av Katalonien i dag", skriver klubbens styrelse i ett uttalande på webbplatsen.
Barça vann matchen med 3–0.
Det var länge osäkert om den spanska ligamatchen i fotboll mellan Barcelona och Las Palmas skulle kunna spelas. Bakgrunden var oroligheterna i samband med folkomröstningen om självständighet för Katalonien.
Barcelona ville skjuta upp matchen men ligaföreningen ansåg att det "inte fanns skäl" att göra det. Efter hot om poängavdrag blev matchen på Camp Nou av, men utan publik på Europas största fotbollsläktare. Det var Barcelonas beslut och hade inget med säkerhet att göra.
"Vi spelade inför tomma läktare så att alla kan se vårt motstånd till vad som händer", förklarar klubbens ordförande Josep Maria Bartomeu.
Inför avspark bildades stora köer utanför arenan, som rymmer 99 000 åskådare, men 30 minuter före matchstart fick publiken besked om att de inte skulle släppas in. Alla som köpt biljetter ska få pengarna tillbaka, försäkrar Barcelona.
Hur det gick i matchen? Barcelona vann med 3–0, lagets sjunde seger på lika många matcher. Samtliga mål gjordes i andra halvlek och två av dem stod Lionel Messi för, båda efter frilägen. Trots "tomma" läktare kunde en åskådare springa in på planen efter argentinarens 2–0-mål. Messi leder nu skytteligan överlägset på elva mål.
Enligt katalanska myndigheter har över 800 människor skadats efter att kravallpolis drabbat samman med folksamlingar vid vallokaler runt om i regionen.
Ett "proportionerligt" agerande enligt spanska myndigheter som anser att folkomröstningen strider mot landets konstitution och skulle därmed vara olaglig.
"FC Barcelona fördömer händelserna som ägt rum i många delar av Katalonien i dag i syfte att förhindra medborgarna att utöva sin demokratiska rättighet till yttrandefrihet", skriver klubben.
Sedan tidigare stod det klart att all lokal fotboll i Katalonien är inställd på grund av det politiska läget.
Redan på förhand pratades det om att söndagens match skulle få en politisk laddning. Något som förstärktes av det faktum att gästerna Las Palmas valt att addera en spansk flagga på sina dräkter för att stötta kampen för ett enat Spanien.
Barcelonaförsvararen Gerard Piqué, en av de främsta förespråkarna för ett självständigt Katalonien, har i ett uttalande kallat söndagens händelser för "skamliga".
Efter matchen mot Las Palmas var han i tårar.
– Det var den värsta upplevelsen i min fotbollskarriär. Det har varit sju år med demonstrationer utan våld och det som hände i dag har hela världen sett, säger han.
– Vi sade vad vi tyckte (i omklädningsrummet), det fanns för- och nackdelar i att spela, men i slutändan bestämde vi oss för att göra det. Jag förstår att det finns supportrar som inte förstår det.
Konflikten mellan Katalonien och Spanien var även närvarande i Real Madrids match mot Espanyol senare under kvällen. I den tolfte minuten, på uppmaning, plockade många i publiken fram spanska flaggor som delats ut inför matchen.
Real Madrid vann matchen med 2–0 och tog säsongens första hemmaseger i ligan. Efter 23 sekunder missade Isco ett friläge. Men senare i första halvlek frispelades spanjoren igen, av Cristiano Ronaldo, och tåfjuttade in 1–0.
Espanyol hade flera bra kvitteringschanser, bland annat ett stolpskott, men Isco fick även sista ordet. 20 minuter från slutet fastställde mittfältaren slutresultatet till 2–0.
Avståndet upp till Barcelona är fortsatt sju poäng.
Gå till toppen