Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter polisens våld väntar oviss framtid

Katalonien skakas av polisens hårdhänta ingripande för att stoppa den förbjudna folkomröstningen. Hundratals människor skadades vid vallokaler runt om i regionen – men många lyckades ändå rösta. Nu väntar en oviss framtid för det katalanska folket.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont i en av vallokalerna utanför Girona under söndagens folkomröstning.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Två snabbtåg på kollisionskurs. Så har centralregeringen i Madrid och den katalanska regionregeringen beskrivits under processen som ledde fram till folkomröstningen om självständighet.
På söndagen krockade de.
Polis beslagtog tidigt valurnor, kuvert och röstsedlar på flera håll runt om i Katalonien – och drog sig inte för att använda våld. Under hela dagen spreds klipp efter klipp i sociala medier där paramilitära Guardia civil och den nationella polisen med våld gav sig på tillsynes fredliga människor som inget annat ville än att rösta.
Våldet försvaras av regeringen i Madrid, som hela tiden sagt att den av författningsdomstolen förbjudna folkomröstningen inte skulle genomföras – och därför skickat tusentals poliser till Katalonien från resten av Spanien.
Trots det lyckades många katalaner lägga sin röst, bland andra Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont – som riskerar att gripas och dömas till ett mångårigt fängelsestraff.
Han säger sig dock inte vara rädd för det.
– Rädd är inte ordet. Det är uppenbarligen en möjlighet, för de (centralregeringen) har slängt sig med det. Det är enormt oansvarigt. Jag är inte kriminell, jag är ingen brottsling, säger Carles Puigdemont i en intervju med TT.
– Jag är en separatist som försökt se om det går att bli självständig genom en folkomröstning.
Många kända politiker, idrottsmän och artister fördömde den spanska polisens metoder under söndagen. Men nästan alla EU-ledare var tysta. Carles Puigdemont är inte besviken på dem vad gäller deras ståndpunkt i frågan om katalansk självständighet, som han säger var väntad.
– Men som EU-medborgare är jag besviken vad gäller brotten mot de fundamentala rättigheterna i EU som begås här, och tystnaden från övriga EU.
Hans regering har med stöd av den separatistiska majoriteten i regionparlamentet sagt att den kommer att utropa självständighet inom två dygn om det skulle bli ett "ja" i folkomröstningen. Carles Puigdemont har däremot inte velat sätta någon nedre gräns vad gäller valdeltagandet för att resultatet ska anses vara giltigt och ett utropande om självständighet legitimt.
Hur Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kommer att reagera är oklart. Carles Puigdemont tror att det kommer att sluta med någon form av förhandlingar – men att centralmakten först kommer reagera som den gjort hittills.
– Med mycket kraft och förtryck, utan förståelse och utan vilja till politik. Men något måste den göra och något måste den säga. Det går inte att inte göra politik till slut. I en demokrati existerar inte rätten att inte föra dialog, säger Carles Puigdemont.
TT: När kan Katalonien vara en självständig stat?
– Med full rätt när den första författningen har godkänts, vilket blir efter ett val och en folkomröstning.
Vad som än händer lär den katalanska befolkningen vara fortsatt delad i frågan om självständighet från Spanien. Men Carles Puigdemont tycker inte att det är något att oroas över.
– Vi måste avdramatisera skillnaderna i politiska åsikter i en demokratisk stat. Idéer som krockar, skillnader och mångfald är en mycket viktig del av en demokratiskt mogen stat, säger han.
– Om Katalonien blir självständigt kanske det kommer en dag då en majoritet vill bli en del av Spanien igen. Ingen stat eller union är helig. Då hade vi inte varit med i Nato eller EU eller haft euron.
Gå till toppen