Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Andreas Ekström: Glyttigt, inte värdigt, om företagsklimatet

Det ska till en annan höjd i diskussionerna – staden förtjänar det.

Som invandrad och assimilerad skåning – jag har ändå bott här i snart tjugo år – finns det saker i språk och kultur i Skåne som jag tycker särskilt mycket om.
Framför allt finns det fantastiska ord och uttryck som saknar motsvarighet i rikssvenskan.
Glyttigt, är ett sådant ord.
Barnsligt räcker inte riktigt som översättning. Glyttigt är något mer, något lite fånigare, något lite småttigare.
Och glyttigt är det perfekta ordet för att beskriva de lundensiska reaktionerna på Svenskt näringslivs senaste rankinglista av företagsklimat, där Lund ligger på 132:a plats bland rikets kommuner. Två snäpp bättre än förra året.
Som på en given signal kom två pressmeddelanden där både höger och vänster ville försöka använda undersökningen som slagträn i debatten. Verkligen fint agerat: att kritiklöst gripa omkring sig efter tillhyggen och ta vad som bjuds att slå motparten i huvudet med.
Lund ska växa med 50 000 invånare på ett kvartssekel. Lund har tusen idéer och tusen behov. Lund har rent objektivt några av de smartaste och mest kreativa människor man kan tänka sig på nyckelpositioner i staden.
Och så får vi denna småttighet. Denna glyttighet.
Vi har tio partier i ett extremt svårnavigerat kommunfullmäktige. Hur det ska gå till att få ihop en stabil ledning efter valet nästa år står skrivet i stjärnor så avlägsna att inte ens Sölvegatans experter kan se dem.
Men ett vet man:
Om nya allianser ska kunna bildas hösten 2018, så krävs det att samtalsklimatet är gott. Att våra folkvalda agerar med största möjliga lugn och värdighet, och håller sig för goda för att försöka ta hem kortsiktiga partipolitiska poänger genom att klippa till varann i pressmeddelanden.
Det är ingen människa här i Lund som på allvar tror att det är den överlägsna socialdemokratiska ideologin som har fört Lund två platser framåt på företagsklimatlistan.
Det är heller ingen som på allvar tror att en borgerlig kommunstyrelseledning hade gjort någon stor skillnad på denna punkt, inte med de få medel som står lokalpolitiken till buds.
Sedan är det kanske ingen utanför partipolitiken som bryr sig så mycket om den där undersökningen heller. Den har ju inte kommit till för att vi objektivt ska kunna mäta företagsklimat och jämföra kommun för kommun. Den har kommit till för att lobba för företagens intressen.
Och det måste inte vara fel.
Man måste bara begripa att det är så det går till.
Så vad säger ni, ska vi kräva lite mer politisk höjd i veckan som kommer? Så lovar jag att skriva om något roligare på söndag.
Appendix. Jayne Svenungsson är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet, och inträder i december i Svenska Akademien. Roligt för henne, för universitetet och för staden. Grattis!
Gå till toppen