Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Omakase-bar öppnar vid Möllan i höst

Möllevången får sin första omakase-bar när den japanska restaurangen Sakanaya öppnar om några veckor. En före detta pizzeria görs nu om till sushirestauang med mer exklusiv inriktning.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
På Smedjegatan vid Möllevången i Malmö håller det på att hända en hel del. Intill hörnet mot Bergsgatan där Subway hade en kort, men intensiv period har den senaste tiden legat två pizzerior. Två Markiser och Palma. Men i bägge lokalerna pågår nu ett intensivt renoveringsarbete. Omar Taha håller på att förvandla Palma till en italiensk vedugnspizzeria med just namnet Italian vedugnspizzeria som han hoppas ska öppna om två veckor
Men i lokalen intill, där Två markiser tidigare fanns, håller något mer annorlunda på att växa fram. Paret Angelica Blom och Tibor Lakatos träffades för fyra år sedan. Redan då gick Angelica Blom i tankar om att öppna kafé, men när hon träffade sushikocken Tibor så blev det andra planer. Tibor Lakatos har arbetat som sushikock i tjugo år, bland annat i Norge, Danmark och nu senast på ChillOut i Malmö. Men han har velat mer än så och Angelica Blom har läst ekonomi och vill starta eget.
– För ett år sedan började vi leta lokal och eftersom vi bor vid Möllan och har en förkärlek för området som har vi kollat här, berättar Angelica Blom.
Pizzerian Två Markiser på Smedjegatan håller nu på att förvandlas till Sakanaya. Lokalen intill ska snart byta namn till Italian vedugnspizzeria.Bild: Jonas Gillberg
De hade långt gångna planer på att ta över en lokal intill Carib Kreol på Claesgatan, men affären drog ut på tiden och plötsligt hittade de lokalen på Smedjegatan av en slump. Så den 1 september tog de över lokalen och nu pågår renovering och de inväntar besked om alkoholtillstånd.
– Vi kommer förmodligen att öppna i slutet av oktober utan alkoholtillstånd och sen komplettera med det när tillståndet är på plats, säger Angelica Blom som själv ska sköta restaurangens ekonomi, men inte jobba i serveringen.
Sakanaya betyder ”fiskeri” på japanska och där kommer man att få lära sig japanska begrepp som omakase och kaiseki.
– Vi kommer att servera maten på japanskt vis: kaiseki. Alltså smårätter som kommer in på en stor bricka. Sen ska vi ha sushi, fast då lite finare sushi. Vi ska ha en omakase-bar, men den kommer inte att finnas på plats när vi börjar utan komma efter någon månad, säger Angelica Blom.
Omakase är begreppet som används för servering där man sätter sig vid en bardisk och låter sushikocken servera bit för bit efter kockens eget val. För folk som sett den prisade sushifilmen ”Jiro dreams of sushi” är konceptet välbekant.
– Man får en sushibit i taget och äter upp. När man sen ätit upp så tillagar kocken nästa, säger Angelica Blom.
– När vi väl öppnat och fått igång verksamheten så kommer vi att använda oss av väldigt fina råvaror: ekologiskt, fairtrade och med hög kvalitet. Priserna kommer att vara därefter, säger Angelica Blom.
Tanken är att Sakanaya ska hålla öppet både till lunch och middag.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen