Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bokmässan 2017

Nord & Franckes stilstudie från mässgolvet

Det är ett hårt arbete men någon måste göra det. Era utsända kulturtanter har synat de litterära högdjuren i sömmarna. Vi har letat efter de roligaste tajtsen. Samt stalkat Loa Falkman. Allt för att kunna leverera denna stilrapport till er.

STILEN: Fifty shades of grey

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Årets stora stjärna Arundhati Roy i gul krispig skjorta, näspiercing och det där fantastiska grå hårsvallet. På mässan går många hår i denna erfarenhetens och vishetens gråskala. Får en att vilja go grey,

STILEN: Kulturbärarna

Vi vill va dom! Detta är Jenny Sjöstedt och Agnes Jennemann, två mässbesökare som pluggar på folkhögskola och fyllde väskorna med litteratur.
”Jag valde bekväma kläder idag. Jag är inspirerad av 80-talet. Och en japansk stil som heter fairy-kei”, säger Jenny Sjöstedt.
”Jag älskar klänningar. Och Gudrun Sjödén. Hon är den stora kärleken”, säger Agnes Jennemann.

STILEN: Som om jag bryr mig

Det här är en mycket vanlig syn på mässan: Jan Guillou i en pikétröja i en kulör såsom mossgrön eller grådassig, en ny färg per dagligt pass i montrarna. Vi anar hur du tänker, Jan: Varför larma och göra sig till på ytan när det är hjärnan som ska göra sitt? Well, visst kan man hålla två spår i huvudet samtidigt och också lägga lite krut på klädseln. Det är vår övertygelse!

STILEN: Ton-i-ton-med-boken

För! Alltså!!! Kolla in Anna Ahlunds måttsydda klänning från Orkanlia i gul-orange toner, ljuvligt matchat med strumpbyxor och skor med liten klack. ”Författare har ett rykte om sig att vara foträta, så jag trotsar det med klackskor. Men igår hade jag ännu högre”, säger Anna Ahlund.
Det mest anmärkningsvärda med outfiten är att den MATCHAR hennes aktuella ungdomsbok Saker man ser! Följ länken så ser du!
En annan som använder samma avancerade klädstrategi är Malin Haawind (Här är hennes Instakonto "Att välja vrede" - denna underbara pendang till Kay Pollaks Att välja glädje.) Hon är på mässan med sin bok ”Sluta skrik för fan!" om att leva med barn.
”Jag ville matcha bokmärkes-estetiken på boken med den här klänningen”.
Malin Haawind är för övrigt ett vintageproffs, som slutade räkna sina klänningar vid 150.
”All kredd till alla kulturtanter på mässan. Här finns så många damer som är färgglada och fina. Tänk om det såg ut så här på gatorna lite oftare”.
Vi håller med.

STILEN: Monokromt - en och samma färg från topp till tå

Det här är en mässtrend som kommer stort, parallellt med samma tendens från de stora modehusen och kedjorna. Lindex har till exempel jobbat med helrött i en kampanj i år. Det här färgar så att säga av sig också i Göteborg, där det för många handlar om att sticka ut från massan på mässan.
Camilla Läckberg i sitt härligt häxiga blåa hår straight out of Blåkulla, matchade lördagens outfit i en klänning från By Malina, som är många svenska kändisars favvomärke.
Vi önskar vi här också hade haft en bild på feelgoodförfattaren Åsa Hellberg, som sportade helrött, mycket tjusigt.
Elena Balzamo hittade vi i Carlssons förlags monter. Hon bor i Frankrike och översätter svensk litteratur till franska - August Strindberg och Hjalmar Söderberg men också nutida författare såsom Horace Engdahl.
Hennes tanke när hon klädde sig i monokromt gult var: ”Nu kommer hösten!”

STILEN: Kulturkvinnan regerar

Det svarta med svärta har burit litteraturen på sina slitna axelklaffar i decennier. Svart kan vara outsägligt trist, ett så säkert kulturkort att det blir identitetslöst, men det kan ju också vara som i Ellerströms redaktör Clara Möllers oerhört eleganta look. Den tar oss med till de europeiska storstäderna, till de egna rummen, det är kamp och frihet. Allt rymmer denna outfit.

STILEN: Att vara Loa Falkman

Loa Falkman har en välpatenterad stil, han är något av en lillebror till Sven-Bertil Taube. Pyntad bröstficka, kavaj som inte vem som helst kan bära upp. Och när kameran åkte upp intog han snabbt som blixten position med en hand i byxfickan och en instucken under kavajen. Han ville gärna bli fotograferad, men tyvärr inte prata om sina kläder. Så är det att vara Loa Falkman.

STILEN: Rockstjärnelooken

Avundsjuka hör inte hemma i vår stilstudie. Så låt oss göra det i form av ett konstaterande: Somliga bara har det. Peppe Öhman från Mellan raderna-podden svepte in på mässan med en air av Sunset Strip över sig, influgen från L.A. för att moderera samtal med bland andra Patrik Lundberg och Marcus Stenberg. Hon körde helsvart i läderbrallor och kängor.
”Jag tog först svart klänning och strumpbyxor men kände mig obekväm - det såg så barnsligt ut. Så jag bytte om till detta och tänkte "kan jag verkligen ha kängor när nazisterna demonstrerar". Men jag kom fram till att de inte ska kontrollera min klädsel.”

STILEN: Den besjälade mässmänniskan

Här har vi Lena Agnviken, som står i Kvinnor för freds monter iklädd denna makalöst fina klänning. Sweden med fredsduvor mot himmelsblå botten.
”Jag hittade den i en låda på jobbet. Några kvinnor har gjort den på 70-talet. Jag tyckte det kunde passa med fredsduvor och fredsmärket. Frågorna är gamla men tyvärr aktuella.”
Det är så vackert att det kommer en tår, faktiskt.

STILEN: Inga nazister på våra gator

Bild: Pernilla Ericson
Och avslutningsvis vill vi hylla en som valde att manifestera sitt motstånd med ett noga utvalt plagg, deckarförfattaren Pernilla Ericson:
”Det var ytterst märkligt att entrévakterna först inte ville släppa in mig, eftersom T-shirten var 'onödigt provocerande'. Det borde väl snarare vara ett självklart ställningstagande, kan man tycka. Som tur var insåg deras chef det.”
Att visa mod, det om något är att hålla stilen.
Nord & Francke på Instagram!
Nord & Francke på Facebook!
Gå till toppen