Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensk MP-politiker: "De slår gamla"

– De slår unga, de slår gamla, de slår vem som helst! Svenska EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) är djupt upprörd över hur den spanska polisen agerar för att hindra människor från att rösta i Katalonien.

Den spanska regeringen har gått för långt i försöken att stoppa den förbjudna folkomröstningen i Katalonien, anser en svensk EU-parlamentariker som besökt flera vallokaler.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Bodil Valero har under dagen besökt vallokaler på olika platser i den spanska regionen, som medlem av en internationell grupp inbjuden av Diplocat, ett regionråd med representanter från både offentlig och privat sektor.
– Jag trodde faktiskt inte att de skulle gå såhär långt. En stat som är med i EU kan inte bete sig på det här sättet. Guardia civil är ju faktiskt en militärpolis, det är inte vilken polis som helst. Och i EU-fördraget står att man inte får använda militär mot sin egen befolkning, säger hon i telefon till TT från staden Solsona, cirka 12 mil norr om Barcelona.
Bodil Valero har inte själv blivit vittne till våldsamheter, men i Manresa några mil närmare Barcelona kom hennes grupp till en skola där polisen just höll på att ge sig i väg med valurnorna.
– Där träffade vi personer som hade blivit slagna. De berättade att de faktiskt hade slagit även äldre personer. Polisen kom utan någon som helst förvarning.
I Solsona kunde röstningen ske ostört.
– De håller på och röstar men verkar som om de håller på att stänga lokalerna eftersom guardia civil sägs vara nära. Därför vill de skydda urnorma och se till att ingen blir skadad.
Utanför den provisoriska vallokalen har bönder kört fram skördetröskor och traktorer för att hindra polisbussarna att ta sig fram.
Gå till toppen