Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pia Rehnquist: Därför namnger vi MFF-spelaren

Sydsvenskan skriver ett stort antal artiklar om Malmö FF varje vecka. Vi cyklar i princip dagligen till träningarna, reser till varje bortamatch, driver en uppskattad MFF-podd och sätter en ära i att vara bäst i vår bevakning.
Vi punktmarkerar MFF, för att använda en relevant term.
Vi gör det för att MFF är en mångmiljonverksamhet som berör väldigt många människor och där både spelare och ledare har ett stort ansvar för hur man agerar såväl på som utanför planen.
Det är en viktig förklaring till att jag i lördags kväll valde att namnge den MFF-spelare – Kingsley Sarfo – som då hade begärts häktad, misstänkt för våldtäkt mot barn och som nu är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn.
Eventuell namngivning av personer som misstänks för brott är en viktig och ofta svår del av att vara ansvarig utgivare. Principen är att allmänintresset ska vägas mot skadan för den enskilda (se gärna de pressetiska reglerna här). I det specifika fallet; hur viktig är informationen om brottsmisstankarna mot Sarfo för er läsare, i förhållande till hur stor skadan är för honom om vi skriver ut hans namn?
Vi hade när åklagarens besked om häktningsframställan kom sent i lördags eftermiddag redan skrivit en handfull texter om hans oförklarliga frånvaro. Vi hade också uppmärksammat Fotbollskanalen och TV4:s avslöjande om att Sarfo kört bil utan körkort. Där och då förstod vi att Sarfo – oavsett om han skulle häktas eller inte – inte skulle spela i söndagens match.
Att då försöka anonymisera med begrepp som ”en MFF-spelare” eller ”en elitidrottsman i Malmö” framstod inte som gångbara alternativ ur ett läsarperspektiv. Det skulle för er bli två pusselbitar som passade utmärkt ihop men som vi inte låtsades om. För mig hade det inte varit att sköta mitt uppdrag ansvarsfullt.
Men. Mitt beslut ställer extra höga krav på Sydsvenskan. Kingsley Sarfo är misstänkt, inte dömd – och Malmö tingsrätt ansåg inte att det fanns skäl att häkta honom för det brott åklagaren ville. Han erkänner händelserna – att ha haft sex med en minderårig – men menar att han inte förstått hur ung hon var. Framåt kommer vi att följa processen ingående, väga varje ord på våg och självklart låta både företrädare för MFF och Sarfo själva ge sina versioner av vad som hänt. Allt annat vore oansvarigt, både mot de inblandade och er läsare.
Gå till toppen