Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump får kritik för tweets om Puerto Rico

USA:s president Donald Trump twittrade att "de vill att andra ska göra allt åt dem" riktat mot invånarna i Puerto Rico. Uttalandet fick många att reagera kraftigt

Margarita Burgos lagar mat över öppen eld på det orkandrabbade Puerto Rico.Bild: Gerald Herbert/AP/TT
– Jag stödjer egentligen Trump, men det här är uttalanden som förvånar mig väldigt mycket, säger Gabriela González, boende i huvudstaden San Juan, till CNN , och fortsätter:
– Han sade inte så om människorna i Florida eller Texas och vi är lika mycket amerikaner som dem.
Det var över en vecka sedan som orkanen Maria slog till mot Puerto Rico, som är en självstyrande del av USA.
Robert Diaz, som är på plats i New York vid en insamling för de drabbade, säger att twittrandet visar Trumps rätta ansikte.
– Det han gör med dessa uttalanden är att han bekräftar allt som människor tänker om honom, att han egentligen inte bryr sig, säger han till CNN.
Trump har fått kritik för att hjälpinsatserna till Puerto Rico dröjt. Hans tillförordnade minister för inrikes säkerhet har talat om rapporterna från Puerto Rico som "goda nyheter när det gäller vår förmåga att nå människor". Det fick borgmästaren i staden San Juan att gå i taket, vilket i sin tur retade upp Trump.
"Det visar på dåligt ledarskap från borgmästaren i San Juan och andra i Puerto Rico att de inte kan få sina arbetare att hjälpa till", twittrade Trump.
Presidenten skrev också att borgmästaren måste ha fått höra av demokraterna att hon "måste vara elak mot Trump".
Puerto Rico har drabbats av omfattande elavbrott och hälften av invånarna saknar fortfarande rinnande vatten. Den grupp som arbetar för att lösa Puerto Ricos svåra ekonomiska kris ber om mer pengar till ön, skriver Reuters. Medlemmarna träffade i veckan representanter från USA:s president Donald Trumps regering och kongressen.
Gruppen, med fyra republikaner och tre demokrater, utsågs i augusti. Sedan dess har Puerto Rico drabbats hårt av orkanen Maria.
Fakta

Del av USA

Puerto Rico är en ö i Västindien som tillsammans med ett antal mindre öar är en självstyrande del av USA.

Puerto Rico har 3,6 miljoner invånare och huvudstaden San Juan har 347000 invånare.

Den verkställande makten utövas av en guvernör, vald på fyra år, och den lagstiftande av en senat med 27 ledamöter och ett representanthus med 51, också valda på fyra år.

Källa: Nationalencyklopedin.

Gå till toppen