Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

USA-kännare: Trump behöver Tillerson

Utrikesminister Rex Tillersons slösar tid på en dialog med Nordkorea, enligt USA:s president Donald Trump. Men twitterinläggen ska inte tolkas som tillrättavisningar, bedömer USA-kännaren Elizabeth Walentin.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och president Donald Trump. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Två inlägg som tyder på oenighet om hur Nordkoreafrågan ska hanteras har fått många att höja på ögonbrynen.
"Jag sade till Rex Tillerson, vår underbara utrikesminister, att han slösar bort sin tid i försöken att förhandla med Lilla Raketmannen", skriver Trump på Twitter.
Presidenten har flera gånger tidigare använd öknamnet "raketmannen" för Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
"Spar på energin Rex, vi kommer att göra vad som måste göras", fortsätter presidenten i ytterligare en tweet.
En regeringskälla säger att presidenten inte tycker att det är rätt tid för förhandlingar med Nordkorea, som svar på nyhetsbyrån Reuters begäran om förtydligande.
Trump utspel kommer dagen efter det att Tillerson vid ett besök i Peking meddelat att utrikesdepartementet har öppnat kommunikationskanaler med Pyongyang och undersöker möjligheterna till dialog.
Statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin, som också har ett förflutet som valarbetare för Demokraterna, pekar på att Trump brukar ha två olika syften när han twittrar om personer. Ett är att visa makt och behålla platsen i rampljuset, det andra att sätta folk på plats.
– I det här fallet tror jag att det handlar om att visa sin makt och inte att trycka ner Tillerson. Det är därför han också använder uttrycket "underbar". När Trump vill chikanera någon använder han ett mycket starkare språk, säger hon till TT.
– Men det är ju ingen hemlighet heller att de två har olika syn på saker och inte har en lika nära relation som tidigare presidenter och utrikesministrar har haft, fortsätter Elizabeth Walentin.
Hon säger också att de i det här fallet verkar vara oense i sak, vilket inte är första gången. Tillerson driver en mer klassisk republikansk utrikespolitik, och är omtyckt och respekterad även utanför partiet.
– Men Trump fattar att han behöver Tillerson mycket mer än Tillerson behöver honom. Det här är inte ett försök att bli av med honom. Men han hatar idén att någon skulle tro att Tillerson bestämmer utrikespolitiken.
Presidenten har flera gånger sagt militära åtgärder mot Nordkorea inte är uteslutna. Regimen i Pyongyang genomförde nyligen sitt sjätte kärnvapenprov och avfyrar regelbundet robotar i strid mot FN:s resolutioner.
Fakta

Rex Tillerson

Ministerpost: 65-årige Rex Tillerson är sedan 1 februari 2017 utrikesminister i USA.

Karriär: Ingenjören Tillerson började jobba på Exxon Company 1975. 1989 blev han ansvarig för företagets olje- och gasproduktion i stora delar av Texas, Oklahoma, Arkansas och Kansas. 1995 blev han ordförande för Exxon Yemen Inc. 1998 blev han vice ordförande för Exxon Ventures (CIS) och ordförande för Exxon Neftegas. I de rollerna var han ansvarig för Exxons företag i bland annat Ryssland och Kaspiska havet. Mellan 1999 och 2006 fortsatte han att klättra i Exxonsfären och 2006 utsågs han till ordförande och vd för Exxon.

Övrigt: Tillerson är scout och 2010-2012 var han ordförande för pojkscouterna i USA. 2013 tilldelades han Vänskapsorden av Rysslands president Vladimir Putin.

Familj: Gift, fyra barn

Källor: Exxon Mobil och CNN

Gå till toppen