Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Larmoperatör såg mordbrännaren på brandplatsen vid Falsterbovägen

Polisen högprioriterar tre av sex mordbrandsutredningar – och fortsätter jakten på fler gärningsmän. Under tisdagen hålls häktningsförhandlingar mot den misstänkte 38-åringen som greps i fredags.

Natten mot fredagen larmades polis och räddningstjänst till en brand på en byggarbetsplats vid Falsterbovägen i centrala Vellinge.Bild: Patrick Persson
Tre kvällar, tre anlagda bränder. Natten mot torsdagen totalförstördes kulturbyggnaden Lindesgården med anor från 1750-talet, natten därpå startade en brand på en byggarbetsplats vid Falsterbovägen. En 38-årig man greps senare, under måndagen beslutade åklagaren Linda Rasmussen att begära personen häktad. Förhandlingen hålls på tisdagen.
Läs mer: Husrannsakan hos misstänkt för Vellingebrand
– Det föreligger sannolika skäl för misstanken om mordbrand och jag tycker också att det är viktigt att han är fortsatt frihetsberövad. Jag har hänvisat både till att det finns en fara för att man återfaller i brottslighet och att det finns en fara att han kan förstöra bevisning om han är försatt på fri fot, säger hon.
I helgen höll polisen förhör och gjorde en husrannsakan hemma hos 38-åringen, som har anknytning till kommunen.
– Under måndagen har vi också haft kompletterande förhör med larmoperatören som såg den eventuelle gärningsmannen på bilder inne på byggplatsen, säger förundersökningsledare Johanna Lissheim.
Hon vill inte berätta mer om detaljerna som ledde fram till gripandet.
– 38-åringen är känd av polisen sedan tidigare, men jag kan inte gå in på om det rör sig om händelser i närtid eller vilken typ av ärenden det handlar om, säger hon.
Läs mer: En misstänkt gripen för anlagd brand i Vellinge
Mannen är intressant i de andra fem utredningarna som polisen bedriver om Vellingebränderna – de tror dock inte att han ligger bakom alla.
– Vi kan inte utesluta att det rör sig om fler gärningsmän, men vi har inga misstänkta i nuläget, säger Johanna Lissheim.
Den senaste månaden har sex anlagda bränder anmälts i Vellinge, men polisen har valt att prioritera förra veckans händelser – och arbetar vidare för att hitta en koppling. Johanna Lissheim menar att valet att avgränsa utredningen bygger på att bränderna inträffade tre kvällar på raken – och i samma område.
– Än så länge har vi inte nått framgång med att hitta ett samband. Vi vill gärna ha kontakt med vittnen som gjort iakttagelser till samtliga kvällar. Plötsligt kan man hitta den där lilla pusselbiten som behövs, säger hon.
– När det gäller Lindesgården har vi uppgifter om personer som har rört sig på brottsplatserna innan och efter bränderna, men inget konkret som har lett oss vidare till en gärningsman.
Vid flerbostadshuset på Falsterbovägen har man hittat fyra brandhärdar.
Har ni någon teknisk bevisning från Lindesgården?
– Inte i dagsläget. Tekniker har gjort brottsplatsundersökning och vi väntar på svar.
De tre andra bränderna, som också har anmälts under den senaste månaden, får lägre prioritet.
– När det gäller branden på Framtidskompassen ser vi inget samband alls med de andra bränderna, där är det en lövhög som har brunnit dagtid, säger Johanna Lissheim.
– Bränderna på Vellingegården tittar vi inte heller på nu. Vi har arbetat med dem tidigare och utredningarna ligger öppna medan vi väntar på svar från teknisk undersökning.
Mer nyheter från Vellinger hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Detta har hänt

Den 28 och 30 augusti anmäldes två bränder i en av Vellingegårdens ladugårdar. Längan är nu halvt nedbrunnen.

Den 20 september försökte någon tända eld på en av Framtidskompassens paviljonger genom att sätta eld på hög med tallbarr intill en vägg under skoltid. Branden upptäcktes av en anställd, och även här gjordes bedömningen att det fanns stor spridningsrisk.

Den 26 september började det brinna i halmtaket på Lindesgården, men två uppmärksamma fältassistenter lyckades släcka elden. Kvällen efter började det brinna igen, den här gången gick korsvirkeslängorna inte att rädda.

Den 28 september bekämpades flera brandhärdar i ett femvåningshus under uppbyggnad några gator från Lindesgården. Fastigheten var rökfylld men polisen beskriver skadorna som begränsade.

Läs alla artiklar om: Bränderna i Vellinge
Gå till toppen