Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nevadas vapenlagar bland de mest liberala

Den misstänkte skytten Stephen Paddock mejade ner hundratals människor i Las Vegas. I hotellrummet hittade polisen tio vapen och delstaten Nevadas vapenlagar är bland de mest liberala i USA. Enligt Vita huset är det för tidigt att diskutera vapenkontroll.

Vapenlagarna i Nevada är bland de mest liberala i USA. Arkivbild.Bild: Charles Krupa/AP/TT
Skytten Stephen Paddock, 64, använde sig av någon form av automatvapen.
Minoritetsledaren i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, har skickat ett brev till talmannen och republikanen Paul Ryan där hon kräver att ett organ som hanterar frågan om vapenvåld skapas i representanthuset.
Vita huset pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger att det är alldeles för tidigt att diskutera vapenkontroll mindre än en dag efter dådet.
– Det är att gå händelserna i förväg när vi inte har alla fakta eller vet vad som hände i går kväll, säger hon.
Rätten att bära vapen är grundlagsstiftad i USA och vapenlagarna i Nevada är bland de mest liberala i landet. De tillåter personer att köpa gevär, hagelgevär eller pistoler samt ammunition. Det är tillåtet att köpa maskingevär om det sker i enlighet med federal lagstiftning.
Personer under 18 år får inte bära vapen om det inte sker under en vuxens ansvar, med den vuxne närvarande.
Vapenbärare behöver inte ha licens, eller registrera sitt vapen, och det finns ingen gräns för hur många vapen eller hur mycket ammunition som får köpas. Licens i form av ett "blue card" krävs inte längre, skriver sajten nevadacarry.org.
Tillstånd, som utfärdas av den lokala polisen, krävs bara för att inneha vapen som inte bärs synliga. Då måste personen vara minst 21 år gammal.
Bakgrundskontroller utförs när vapen köps i Nevada. Personer som har dömts för brott där straffvärdet är längre än ett år får inte köpa vapen. Sedan den 1 augusti måste även majoriteten av alla privata försäljare göra bakgrundskontroller, skriver New York Times.
Det finns ingen väntetid mellan inköp av vapen och när det levereras, enligt BBC.
Fakta

USA och vapen

• Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

• Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

• Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobby-organisationen National Rifle Association (NRA).

• 2011 uppgav 47 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Vapenlagarna i Nevada är bland de mest liberala i USA. Arkivbild.Bild: Charles Krupa/AP/TT
Gå till toppen