Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Québec erbjuder hjälp i Katalonien-frågan

Många världsledare har inte kommenterat polisvåldet i Katalonien under folkomröstningen om självständighet. Venezuelas president Nicolás Maduro, själv utpekad för hårdföra metoder, är en av dem som går ut och fördömer Rajoys regering.

Våldsamheterna i söndags väcker debatt.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
Maduro säger i en tv-sändning att den spanska polisen utsatt väljarna för "ett brutalt förtryck". Han säger enligt nyhetsbyråer att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy "måste stå till svars inför världen för vad som har hänt i Katalonien".
Spansk polis gjorde räder mot vallokaler runt om i Katalonien för att försöka stoppa folkomröstningen om självständighet. Över 800 människor uppsökte vård, varav fler än 90 människor har bekräftats ha värre skador än blessyrer.
Maduros regering har själv anklagats av oppositionen, USA och andra regeringar för brutala attacker mot det egna folket i samband med protester. Den spanska regeringen med Rajoy i spetsen har drivit på för ytterligare EU-sanktioner mot venezuelanska tjänstemän.
Förutom Maduro har få stats- och regeringschefer utanför Europa tagit upp omröstningen. Men andra framträdande politiker som själva har brottats med självständighetssträvanden kommenterat omröstningen. Serbiens utrikesminister Ivica Dacic nämner inte våldet i citat via nyhetsbyrån Tanjug.
– Serbien stödjer Spaniens territoriella integritet, Spaniens suveränitet och enighet, säger Dacic, vars land fortfarande präglas av Kosovos självständighetskamp.
Québecs regionala regering i Kanada "fördömer våldshandlingarna" i Katalonien. Det franskspråkiga området, som hållit två egna folkomröstningar om självständighet, erbjuder hjälp via sina erfarenheter "i ämnet försoning", rapporterar nyhetsbyrån EFE.
Den senaste omröstningen i Québec, 1995, gav ett ytterst knappt nej-resultat till självständighet från Kanada.
Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn kräver via Twitter att Spaniens regering agerar för att stoppa våldet: "Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande".
Även Skottlands ledare Nicola Sturgeon – som företräder SNP, ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien – förfäras. Både av polisvåldet och Storbritanniens utrikesdepartements reaktion, som hon menar fokuserar för mycket på att folkomröstningen var olaglig snarare än oro över polisvåldet.
"En sann vän till Spanien skulle säga åt dem att dagens agerande är fel och skadligt", twittrar Nicola Sturgeon.
Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland utlovar en granskning av polisens metoder i Katalonien.
"Europarådet har, speciellt genom rättspraxis i den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, tydliga regler. Dessa använder vi exempelvis i Turkiet och Ryssland", skriver Jagland i ett inlägg på sin Facebook-sida.
Gå till toppen