Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SvFF agerar efter TV4-granskning

Enligt en granskning av TV4:s Fotbollskanalen och Kalla fakta var ett hemligt agentnätverk inblandat i bland annat rekordförsäljningen av Alexander Isak. Nu jobbar Svenska fotbollförbundet (SvFF) för att återinföra kraven på agentlicens.

IFK Göteborg–AIK sköts upp i våras på grund av ett matchfixningsförsök. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Måndagskvällens avsnitt av Kalla fakta, "Fotbollssyndikatet", granskar ett agentnätverk som har varit inblandat i flera stora svenska spelarövergångar, bland annat när Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund. I programmet beskrivs bland annat hur nätverket genom hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar.
En före detta AIK-spelare som misstänks ha försökt rigga matchen IFK Göteborg–AIK i våras jobbar också som agent. Enligt TV4 har han kopplingar till nätverket och ska också ha varit delaktig i Isaks övergång.
Internationella fotbollsförbundet Fifa slopade 2015 kraven på en agentlicens och svensk fotboll följde efter. Men SvFF vill nu återinföra en registrering av agenter.
– Tittar man, med facit i hand, på de uppgifter som har kommit fram så har vi sett ett behov av att ändra på det här, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette i programmet.
Sedan före sommaren är ett förbundsförslag ute på remiss till klubbarna om att återinföra registrering och certifiering av spelaragenterna, skriver Dagens Nyheter.
– Det handlar framför allt om alla de uppgifter vi har fått från inte minst polisen, som har identifierat att det finns kriminella element som har tagit sig in i den här världen, säger Hübinette till tidningen.
Gå till toppen