Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Vi misstänker ett samband mellan sprängningarna”

Polisen misstänker ett samband mellan de två restaurangsprängningarna i Malmö under söndagskvällen. Återigen har gärningsmännen troligtvis använt de nya sprängladdningarna vid namn Cobra 8.

Polis och räddningstjänst larmades vid 21.20-tiden till en explosion vid en restaurang på Adelgatan i centrala Malmö.Bild: Patrick Persson
Vid 21.15 kom larmet om en hög smäll på Adelgatan – en restauranglokal fick entrédörren och en markis förstörda. Dådet klassas som allmänfarlig ödeläggelse.
40 minuter senare hördes nästa sprängning, denna gång en knapp kilometer bort utanför en restaurang på Föreningsgatan. Även här orsakade dådet skadegörelse på dörrar och fönster, samt sprängde rutorna till en lägenhet ovanför lokalen.
Polisen har i nuläget ingen uppfattning om det funnits en hotbild mot näringsidkarna. Men det tidsmässiga sambandet, närheten mellan brottsplatserna – och typen av sprängladdning gör att man ser ett samband.
Bombtekniker har undersökt brottsplatserna och kommit med initiala besked.
– Det är inte 100 procent säkert, men de initiala misstankarna är att man använt de kraftfulla bangers som kallas Cobra 8, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
Läs mer: Bil sprängd i Lorensborg – femte dådet med likartade bangers
Ett tiotal sprängningar där Cobra 8 använts har gäckat Malmöpolisen sedan i somras. Under natten mot söndagen inträffade ytterligare ett riktat sprängdåd – då någon krossade en ruta till en personbil på Hårds väg och slängde in laddningen.
– Bilen är mer eller mindre utblåst. Det blir så när sprängningarna sker i slutna utrymmen, säger Nils Norling.
Läs mer: Ny typ av sprängladdning vid de tre senaste detonationerna
Cobra 8-bangers kan enkelt köpas via en polsk hemsida. Polisen misstänker att de använts av kriminella grupperingar, bland annat i utpressningssyfte.
Hittills har ingen människa skadats vid sprängningarna i Malmö.
– Men håller du i en Cobra 8 när den detonerar så förlorar du både handen och armen. Och trycket kan orsaka svåra inre skador på lungor och andra kroppsdelar, säger Nils Norling.
Läs mer: Sprängning klassas inte som attentat – misstänkta släpptes av rätten
Läs alla artiklar om: Sprängningar i Malmö
Gå till toppen