Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Madsen fortsatt häktad misstänkt för mord – polis har hittat tortyrfilm i dator

Dna från den döda journalisten Kim Wall har säkrats på mordmisstänkte Peter Madsens kropp. Och obduktionen av journalistens kvarlevor visar flera stick- och skärskador. De kan ha varit dödande, men det går inte att säga säkert. Mot den bakgrunden omhäktades Madsen på tisdagen.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen möter pressen utanför Köpenhamns tingsrätt.Bild: Hussein El-alawi
Det gick ett sus genom rättssalen när specialåklagare Jakob Buch-Jepsen avslöjade att polisen hittat en hårddisk med mord- och tortyrfilmer i Peter Madsens verkstad på Refshaleöen. Det var länkar på Madsens egen dator som ledde till fyndet.
– Det är äkta mord på kvinnor, filmade i utlandet, sa Buch-Jepsen.
Det uppseendeväckande fyndet används som en pusselbit för att belägga att Madsen fantiserat om att döda. Före det redogjorde Buch-Jepsen i rättssalen för vad rättsläkarna kommit fram till vid obduktionen av den döda journalistens torso, som hittades i strandkanten utanför Köpenhamn.
Obduktionen visar inte någon klar dödsorsak. Men däremot en mängd stick- och skärskador. Enligt åklagaren har fler än tio skador uppkommit “vid dödstillfället eller kort därefter”.
Madsens försvarare försökte få det till att kroppen kan ha skändats på det här sättet först flera timmar efter att Kim Wall dog. Allt för att stärka Madsens argument - att hon dog i en olycka. Och alltså underförstått att någon annan kan ha utfört sticken.
– Det stämmer inte med rättsläkarnas uppfattning. De säger att det är väldigt osannolikt att det gått så lång tid, framhöll åklagare Jakob Buch-Jepsen.
Efter dödens inträde har kroppsdelarna amputerats och kroppen blivit utsatt för ytterligare stick.
– Det finns spår från en tandad sågklinga, påpekade Buch-Jensen.
Peter Madsen var inte själv i salen, utan var med via videolänk från Væstre Fengsel tillsammans med sin försvarsadvokat Betina Hald Engmark. Genom hela förhandlingen satt han med armbågarna i bordet och händerna knäppta framför sig och såg rakt in i kameran.
Vid sin undersökning av Madsen har polisen också hittat skrap på hans högerhand, ansikte intill näsan och på hans nacke, avslöjade åklagaren. Märkena innehåller spår som med hög säkerhet kommer från Kim Wall. Felmarginalen är en på miljonen.
Utredningschef Jens Möller Jensen vid Köpenhamnspolisen.Bild: Hussein El-alawi
Ett tredje bevismaterial som presenterades under häktningsförhandlingen var en overall som tillhör Madsen. På overallens rygg har man gjort en mikroskopisk undersökning och funnit förekomst av muskler, fettvävnad, hår och fibrer, allt i ett och samma prov.
Madsen slog ifrån sig bevismaterialet, både själv och via sin advokat Betina Hald Engmark.
Hon ifrågasatte värdet av obduktionsprotokollet.
– Det framgår inte på något sätt att sticken har inträffat i dödsögonblicket. Det kan ha gått många timmar, sa hon.
I ett av bara ett par uttalanden sa Peter Madsen att många andra har använt hans dator. Och att hårddisken med de blodiga filmerna inte är hans egendom.
– Den dator som är beslagtagen och de flyttbara medier som är tagna från verkstaden är inte min egendom. De är rymdlaboratoriets verktyg. De har använts av bland annat mina praktikanter, sa Madsen.
Köpenhamns tingsrätt.Bild: Hussein El-alawi
Tingsrätten beslutade att förlänga häktningen av Peter Madsen till den 31 oktober. Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mordet på Kim Wall.
Han kommer att inom kort genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att bedöma om han är så mentalt frisk att han kan sitta i fängelse om han döms. Den undersökningen är klar tidigast till årsskiftet.
En avgörande faktor för polisen är att bevisa att Kim Wall verkligen blev mördad, och inte avled i en olycka som Peter Madsen hävdar. I det arbetet kan övriga kroppsdelar ha stor betydelse, betonade polisens utredningsledare Jens Möller efter förhandlingen.
– Vi har i dag haft möte med försvarets dykare, som hjälper oss att leta efter Kim Walls kvarlevor i Kögebukten, sa han.
– Svenska likhundar har assisterat oss i tre omgångar och de har gjort markeringar. Vi har genomfört en del dyk på platserna, och vid utvärderingen i dag har vi blivit överens om att vi fortsätter.
De kommande tio dagarna görs fler dykinsatser.
Polisen överväger att göra en rekonstruktion av möjliga händelseförlopp. Det var något hans advokat efterlyste, för att - med hennes ord - ge Madsen en rättssäker utredning.
Fotnot: artikeln är korrigerad i resonemanget om tidpunkten för knivsticken i den döda kroppen.
Peter Madsens verkstad i Köpenhamn. När polisen bröt upp dörren hittades bland annat en hårddisk med flertalet filmer som visar äkta mord och tortyr på kvinnor, filmade "i utlandet", enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen.Bild: Hussein El-alawi

• Läs vår direktrapportering från omhäktningsförhandlingen i Köpenhamn nedan:

Läs också Peter Madsen – mannen utan gränser
Läs också Vi var idioter som inte förstod oss på hans universum
Gå till toppen