Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Misstänkt mordbrännare medger att han var i närheten av bygget under brandkvällen

38-åringen som misstänks för mordbranden på Falsterbovägen förnekar brott, men har medgett att han befann sig nära byggarbetsplatsen vid tidpunkten för de anlagda bränderna. På tisdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Den 38-årige man som är misstänkt för en av de sex anlagda bränderna i Vellinge den senaste tiden nekar till brott. På tisdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordbrand på Falsterbovägen i Vellinge.Bild: Johan Nilsson/TT
Häktningsförhandlingen hölls under tisdagsförmiddagen på Rättscentrum i Malmö. Polisen har hållit flera förhör med mannen under helgen och har även gjort en husrannsakan i hans bostad. På måndagen tog åklagaren Linda Rasmussen beslutet att begära honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, den starkare misstankegraden.
– Det är viktigt att han är fortsatt frihetsberövad. Jag har hänvisat både till att det finns en fara för att man återfaller i brottslighet och att det finns en fara att han kan förstöra bevisning om han är försatt på fri fot, säger hon.
Natten mot fredagen den 29 september larmades polis och räddningstjänst till en anlagd brand på en byggarbetsplats vid Falsterbovägen i centrala Vellinge. På plats vid flerbostadshuset som byggs på tomten kunde elden snabbt släckas. Fastigheten var rökfylld, men skadorna blev begränsade. I efterhand har fyra olika brandhärdar hittats på platsen.
Branden inträffade bara några gator från kulturbyggnaden Lindesgården, som kvällen innan totalförstördes i en anlagd brand.
38-åringen, som är bosatt i Vellinge kommun, greps under fredagseftermiddagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Häktningsförhandlingen på tisdagen hölls bakom stängda dörrar.
"38-åringen har medgett att han var i närheten av Falsterbovägen", säger åklagare Linda Rasmussen.Bild: Johan Nilsson/TT
Åklagare Linda Rasmussen menar att bevisläget är starkt.
– Det bygger dels på hans egna uppgifter om var han befann sig vid den aktuella tidpunkten. Han har medgett att han var i närheten av Falsterbovägen.
Som Sydsvenskan tidigare berättat har polisen tagit del av en film där en larmoperatör sett en person som kan vara gärningsmannen röra sig på brandplatsen. En person sågs också inne på området då polis och räddningstjänst kom dit. Enligt Linda Rasmussen kan det också finnas fler filmer från platsen.
Under helgen gjordes en husrannsakan i 38-åringens bostad där vissa föremål togs i beslag. Enligt uppgifter rör sig bland annat om kläder, som ska skickas på analys för att säkra eventuella spår av brandvätska. I övrigt vill Linda Rasmussen inte kommentera eventuella kopplingar till de andra bränderna i Vellinge.
Hon bekräftar att det finns flera vittnen i utredningen.
– Det handlar inte om personer som sett själva händelsen, men som har rört sig i området och närområdet. Vi har fått in uppgifter som lett fram till gripandet.
Hur går ni vidare med utredningen?
– Vi inväntar den tekniska undersökningen och kommer att hålla fler förhör.
"Min klients uppfattning att han har lämnat en rimlig och trovärdig berättelse om var han har befunnit sig vid de olika tidpunkterna", säger försvarsadvokat Lars Danckler efter häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt på tisdagsförmiddagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Tingsrätten gick på åklagarens linje. 38-åringen kommer nu att sitta häktad i två veckor på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Åtalet ska vara inlämnat den 17 oktober. Minimistraffet vid en fällande dom för mordbrand är två års fängelse.
38-åringens försvarsadvokat Lars Danckler bestred häktningen och ville se att 38-åringen istället skulle försättas på fri fot.
– Min klient förnekar brott och vidhåller den berättelse som han lämnat hela tiden.
Varför befann han sig i närheten av brandplatsen?
– Jag vill inte gå in på de sakerna, men det är min klients uppfattning att han har lämnat en rimlig och trovärdig berättelse om var han har befunnit sig vid de olika tidpunkterna som åklagaren finner vara väsentliga i sammanhanget. Han har varit detaljerad och svarat på alla frågor, säger Lars Danckler.
Hur går ni vidare nu?
– Det återstår att se. Vi ska ha ett sammanträde och diskutera hur vi förhåller oss till det här, och hur vi ska driva ärendet vidare.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Läs alla artiklar om: Bränderna i Vellinge
Gå till toppen