Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund har korats till Sverige tredje vackraste stad

Domkyrkan, Universitetsbiblioteket, korsvirkeshusen och Botan är några svar när Sydsvenskan frågar vad som är finast i Lund, sedan staden utnämnts till Sveriges tredje vackraste.

Det är föreningen Arkitekturuppropet, med drygt 28 000 medlemmar, som sedan årsskiftet låtit människor rösta på Sveriges vackraste stad.
Nu är tävlingen avgjord och Sundsvall slutade som vinnare, med Visby på andra plats. Trean Lund segrade över både fyran Karlskrona och femman Ystad.
Stockholm fick inte vara med eftersom en ”självklar vinnare skulle göra tävlingen tråkig”. Men huvudstaden diskas också eftersom föreningen anser att det var här som ”rivningshysterin” började, som sedan smittade av sig till hela landet.
Föreningen vänder sig emot den lådliknande hustyp som kom istället för de äldre husen, men också moderna nybyggen, och hyllar småskaliga traditionellt inspirerade projekt med färg och en rikedom av detaljer.
Drygt 10 000 personer har röstat.
Sydsvenskan frågade några människor om vad som är vackert och mindre vackert i Lund.
Amanda Nilsson.Bild: Sandra Henningsson
Amanda Nilsson, 23 år, från Söderort i Stockholm, studerar matematik i Lund:
– Jag gillar Domkyrkan, den är maffig och ser tvådimensionell ut. Mycket i Lund är väldigt gammalt och väl bevarat. I Nöden vid Södra Esplanaden bodde förr fattiga, nu är det gentrifierat med små söta hus i olika färger. Det är gulligt. Lund är väldigt fint i mitten, men ger man sig ut på en joggingtur får man ganska snabbt kontakt med det lite gråare, med betongen.
Håkan Håkansson.Bild: Sandra Henningsson
Håkan Håkansson, 47 år, arbetar på Lunds Universitetsbibliotek:
– Jag jobbar på UB och tycker det är väldigt vackert. Det är ett speciellt hus, i synnerhet med allt vildvin som växer på fasaden. Kungshuset är också himla vackert. Lund kunde ha bevarat ännu mer av den bebyggelse som jämnades med marken. Man gick ganska hårt fram i Lund på 70-80-talet.
Rolf Axelsson och Bodil Brink.Bild: Sandra Henningsson
Lundaborna och samboparet Rolf Axelsson, 61 år, från Visby och Bodil Brink, 67 år, från Jönköping, båda pensionärer:
– Botan är ett favoritställe, vi tycker om att lära oss om växter. Värpinge ravin är ett annat. Vi tycker också om Stadsparken och de fina, äldre husen i Kulturkvadranten. Rondellerna skulle kunna bli ännu finare, utom den på Trollebergsvägen där det finns naturliga växter. Alla gamla industriområden är tråkiga.
Oliver Becker.Bild: Sandra Henningsson
Oliver Becker, 29 år, från Höör, bor i Malmö och har tjänstledigt från Tetra pak för att studera konsthistoria i Lund:
– Det är pittoreskt med kullerstenen, de lite ojämnt byggda korsvirkeshusen, det småskaliga. Gatorna från medeltiden är lite mer kringelikrokiga än i Malmö. Lund ligger inte vid vatten och man har satsat lite fel på byggnader vid Centralen. Man får först en negativ bild av staden.
Gå till toppen