Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattis anser att Iran följer kärnteknikavtal

USA:s försvarsminister James Mattis och president Donald Trump tycks ha olika åsikter i frågan om Iran följer det kärntekniska avtalet med världens stormakter eller inte. Under en utfrågning i senaten utvecklade Mattis frågan om de iranska ledarnas agerande ligger inom ramen för vad avtalet säger.

USA:s försvarsminister James Mattis under utfrågningen i senaten.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
– Det tror jag att de i grund och botten är, sade han.
Enligt USA:s regelverk för avtalet, som slöts 2015, ska presidenten med 90 dagars intervall redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Nästa gång det sker är den 15 oktober, men redan har president Donald Trump flera gånger uttalat skepsis mot att Iran lever upp till avtalet och bland annat kallat det "en pinsamhet för USA".
Mattis säger att det funnits tillfällen där Iran tycks ha klivit utanför ramarna – men också att både USA:s underrättelsetjänster och FN:s atomenergiorgan IAEA anser att Teheran på ett övergripande plan håller sig till reglerna.
Avtalet innebär i stort sett slopade sanktioner mot Teheran i utbyte mot insyn i Irans kärntekniska program.
Enligt Mattis ligger det i USA:s intresse att hålla fast vid avtalet om det går att fastslå att Teheran faktiskt håller sin del.
– Jag anser just nu, om inga indikationer finns på motsatsen, att det är någonting som presidenten bör överväga att stanna kvar i.
Fakta

Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Gå till toppen