Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Kristin Nord: Modellen Gun, 77, får mig att tänka på döden och livet

Designern Ida Klamborn fortsätter att utmana modebranschens ideal och strukturer.

Bild från Ida Klamborns kampanj, höst/vinter 2017. Modellen heter Gun Lindqvist och är stylisten Tereza Ortiz mormor.Bild: Johan Avedal
Ida Klamborn har berättat att hon inspirerades av tjejighet när hon skapade sin aktuella höst/vinter-kollektion. Hon mindes det rosa prinsessiga Disneyfluff hon drogs till som barn. Och så låter hon 77-åriga Gun stå modell i plaggen.
Det är så mycket jag tycker om med det här. Jag menar, kolla in den här bilden:
Bild från Ida Klamborns kampanj, höst/vinter 2017.Bild: Johan Avedal
Det är något med kombinationen av tuttstjärnorna och den där sortens plastpärmar som Gun lägger handen vid.
En åldrande kvinna porträtteras ju mycket sällan så här. Som ett sexigt subjekt iklädd plagg från en av de mest intressanta svenska designerna. Själv skriver Ida Klamborn på instagram att modellen är The definition of large and in charge.
Gammalt har ju blivit lite nytt. 2015 utnämndes till ett år då den grånade kvinnan på allvar tog plats i den internationella modeindustrin. Joan Didion, då 81, blev Célines omslagsflicka och Joni Mitchell, 71, frontade Saint Laurent.
Samma år blev också Iris Apfel, hon med de gigantiska runda glasögonen och de klirrande armbanden, bekant för en bredare krets i och med dokumentären Iris av Albert Maysles (regissören som fyrtio år tidigare gjort den magnifika Grey Gardens).
Inredningsdesignern, modellen och ikonen Iris Apfel, 93. Idag är hon 96.Bild: Andy Kropa
Iris Apfel blev en ikon för den frisinnade, excentriska figur (hennes motto är More is more & less is a bore) som tillsammans med streetstyle-bloggen Advanced Style visade nya sidor av den åldrande kvinnan.
Bild från Ida Klamborns kampanj, höst/vinter 2017.Bild: Johan Avedal
Bilderna på Gun får mig att tänka på min egen mamma. På när jag städade ur hennes garderob för några veckor sedan.
Jag stod där i dödsboet, lät hennes plagg rinna genom mina fingrar, ner i sopsäcken. och tänkte: nu försvinner hon från mig. Hej då, polyester och bomull, adjö ull och fuskpälsen i storlek 36.
Bild från Ida Klamborns kampanj, höst/vinter 2017. Modellen heter Gun Lindqvist och är stylisten Tereza Ortiz mormor.Bild: Johan Avedal
Mammas liv tog slut vid 72. När jag ser bilderna på modellen Gun blir jag både sorgsen och lite glad. Jag har tänkt så mycket på döden i sommar. Räknat på återstoden av livet och känt mig så ofattbart gammal. Det finns nu ingen generation före mig kvar i familjen.
Så jag behöver lite förebilder, ok? Kvinnor som Gun och Iris, jag lägger dem i mitt mentala kartotek med idolbilder. De är så fulla av liv och glöd, av lust och glitter.
Jag ska inte darra och knarra. Jag vill klirra och stirra lika stolt in i kameran som de gör.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Läs mer: Här är en text om åldrande kvinnor i offentligheten som visar brösten mm (Lex Birgit Friggebo!) som jag skrev förra året: Länge leve den rynkiga urringningen.
Gå till toppen