Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Billström blir Moderaternas "coach" i riksdagen

Moderatledaren Ulf Kristersson stuvar om i partitoppen: Tobias Billström från Malmö blir gruppledare – ett slags "coach" i riksdagen.
Dessutom slängs advokat Gunnar Strömmer in som ett "wild card" på posten som partisekreterare.

Ulf Kristerssons lag: Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson, Jessica Polfjärd, Tobias Billström, gruppledare för riksdagsgruppen, Anders Edholm, vice partisekreterare och Gunnar Strömmer, partisekreterare.Bild: Janerik Henriksson/TT
Med elva månader kvar till val sätter Ulf Kristersson ihop laget som ska lyfta Moderaterna – och bana väg för en alliansregering med honom själv som statsminister.
Ny gruppledare blir Tobias Billström, som var migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2006-2014 och därefter varit vice talman i riksdagen.
Nu återgår han från den ceremoniella rollen till en central operativ funktion.
Och Billström är sugen på hetluften, försäkrar han.
– Att nu ha suttit och lyssnat in debatterna och hört hur den politiska retoriken utvecklats har varit lite som ett barn som stått utanför en godisbutik, men som får nöja sig med att titta genom godisfönstret, säger Billström.
Billström fick under sin tid som migrationsminister skarpa reprimander från Reinfeldt för att han redan då talade om "volymer" i flyktingpolitiken. Han sågs som en företrädare för en hårdare linje i flyktingpolitiken. Nu, när Moderaterna liksom regeringen skärpt migrationspolitiken, talar alla om "volymer".
Överraskningen i uppställningen på Ulf Kristerssons presskonferens är Gunnar Strömmer, som var ordförande i ungdomsförbundet Muf före millennieskiftet, men därefter lämnade partipolitiken.
Han har sen dess blivit advokat och i många år lett Centrum för Rättvisa, en organisation som drivit rättsfall åt enskilda som hamnat i konflikt med stat och kommun.
Strömmer blir partisekreterare, en synnerligen viktig position under ett valår. Tillsammans med "valgeneralen" Anders Edholm ska han lägga upp strategin för valrörelsen. Edholm har under några månader hoppat in som partisekreterare, men återgår nu till den roll som Anna Kinberg Batra värvade honom till.
Första uppgiften för Strömmer blir att så fort som möjligt samla ihop de sargade Moderaterna efter vårens och sommarens "krypskytte" mellan dem som ville peta Kinberg Batra och dem som tyckte att hon skulle sitta kvar.
– Elva månader är numera en väldigt lång tid i politiken, hävdar Strömmer.
Som väntat blir Elisabeth Svantesson Moderaternas "finansministerkandidat". Hon tar alltså över posten som ekonomisk-politisk talesperson efter Ulf Kristersson.
Rockaden fullföljs av att Jessica Polfjärd, som varit gruppledare, övertar Svantessons jobb som arbetsmarknadspolitisk talesperson.
Ulf Kristerssons nya lag är knappast sensationellt. Den politik som tagits fram under Anna Kinberg Batra – och som ska antas på partistämman i Örebro om två veckor – ligger fast.
– Den politiken är vårt erbjudande till väljarna och vårt bidrag till en alliansregering, säger Ulf Kristersson.
Inom kort ska han träffa Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor för att försöka lösa det som bränner mest inom alliansen: Synen på SD och regeringsfrågan.
Sprickan är tydlig: Ulf Kristersson vill bilda alliansregering med aktivt stöd av Jimmie Åkesson även om de rödgröna blir större i valet. Det säger Annie Lööf och Jan Björklund nej till.
Gå till toppen