Signerat

Tobias Lindberg: Jobbmålet blir bara löjligt.

Löfven siktar på svenskt Europarekord.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020, säger regeringen. Men målet förblir avlägset. För även om det går väldigt bra på arbetsmarknaden, så går det desto sämre för arbetsmarknadspolitiken.
I augusti noterades den lägsta arbetslösheten bland inrikes födda sedan 2008, 3,9 procent. Men samtidigt ökade motsvarande andel bland utrikes födda, vilket på det hela taget gav en arbetslöshet på 7,4 procent. Enligt Eurostat ligger Sverige nu på sextonde plats inom EU.
"Det är inte högkonjunktur i Biskopsgården, i Rinkeby eller i Rosengård", påpekade Liberalernas ledare Jan Björklund på tidagens DN Debatt.
Nej, uppenbart krävs mer än en urstark konjunktur för att hjälpa vissa grupper in på arbetsmarknaden. Här har den rödgröna regeringen satt tilltron till olika projekt, men facit så här långt förskräcker.
För två år sedan lanserade statsminister Stefan Löfven (S) sin så kallade hundraklubb som ger fördelar till företag som erbjuder hundra nyanlända praktikplatser eller jobb med anställningsstöd. Men sedan november i fjol har bara två nya arbetsgivare anslutit sig.
Regeringen har också utlovat 31 000 extratjänster i välfärden. På ett och ett halvt år har åtgärden gett 41 riktiga jobb.
Därtill kommer Socialdemokraternas löfte om 32 000 traineejobb. På tre år har det bara blivit några hundra och satsningen läggs nu ner.
Mot den bakgrunden är det lätt att hålla med Björklund: Sverige behöver inte projektåtgärder, utan arbetsmarknadsreformer. Det krävs till exempel fler enkla jobb med lite lägre ingångslöner – annars finns stor risk för växande utanförskap.
Som Finanspolitiska rådet påpekat borde arbetslöshetsmålet dessutom ersättas av tydliga sysselsättningsmål för utsatta grupper på arbetsmarknaden.
Det blir bara löjligt att fortsätta sikta mot svenskt Europarekord med åtgärder som inte tar landet närmare målet.
Gå till toppen