Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Borgerlig vårdbudget: Mer pengar till vårdcentralerna och avgift på ambulansen

Ingen skattehöjning, mer pengar direkt till vårdcentralerna och en avgift för den som kallar på ambulans men inte behöver transport. Det är några av inslagen i Alliansens budgetförslag för Region Skåne.

Slagnumret i den borgerliga budgeten är en stor satsning på primärvården, 200 miljoner kronor.
– Av dem ska 190 miljoner gå till vårdcentralerna säger Gilbert Tribo (L).
– Regionstyret avsätter 100 miljoner, och av dem ska hälften gå till att utöka kvälls- och helgöppet på jourvårdcentraler. Det är en felsatsning, och vi säger absolut nej till det. Vi måste först arbeta för att öka tillgängligheten på vårdcentralerna dagtid.
Läs också Budgetsatsning på kvällsöppna vårdcentraler får kritik: ”Går ut över multisjuka äldre”
De fyra allianspartierna lägger för fjortonde gången fram en gemensam budget för Region Skåne. Denna gång med större satsningar på sjukvården än S och MP-styret, samtidigt som man säger nej till det rödgröna förslaget om en skattehöjning på 23 öre.
Läs också Fritzons skattehöjning för alla skåningar ser ut att gå om intet
Ändå har den borgerliga budgeten ett överskott på 700 miljoner kronor - nästan dubbelt så mycket som i den rödgröna budgeten utan skattehöjning. Där finns också den buffert som Region Skåne behöver för sina framtida miljardinvesteringar, enligt M, L, C och KD.
Hur lyckas konststycket? Hårdare kostnadskontroll är det mantra som Alliansen ständigt återkommer till, i ett läge där sjukvårdsförvaltningarnas underskott skenar.
Men partierna har också ett par sparförslag och avgiftshöjningar i sin budget. Det största hugget, runt 250 miljoner kronor, görs på regionstyrelsen. Det centrala kontot omfattar idag 1,4 miljarder kronor som bland annat går till politikerarvoden och tjänstemän i regionhusen i Malmö och Kristianstad. Om hela besparingen tas där försvinner minst 200 jobb.
– Men de pengarna används också till konsulter och olika projekt, exempelvis vårt kontor i Bryssel, säger Carl Johan Sonesson (M).
För att få in mer pengar vill Alliansen höja avgifter med 91 miljoner kronor. Bland annat inom kollektivtrafiken, för att tillgodose Centerpartiets hjärtefrågor kring landsbygdstrafiken och bevara hotade busshållplatser.
Den som kallar på ambulans men inte har behov av akut vård bör få betala som för ett besök hos specialist, anser Alliansen.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Man föreslår också en ambulansavgift på 300 kronor för utryckningar som inte leder till en transport. Alltså för den som kallar på ambulans, men inte bedöms ha ett akut vårdbehov. Sådana avgifter finns i ett antal landsting.
– Av alla utryckningar är det var tionde som åker med blåljus till akuten, fyrtio procent transporteras till annan vård, men resten får stanna hemma efter bedömning av specialistsjuksköterska. Det är rimligt att man får betala en avgift för det, säger Birgitta Södertun (KD).
Allianspartierna vill också att ett eller två sjukhus i Skåne förbereds för att läggas ut på entreprenad, och att ett tredje sjukhus kan tas över av personalen. Vilka som kan vara aktuella pekas inte ut.
– Men inget utesluter att det kan vara något av akutsjukhusen, säger Gilbert Tribo (L).
Fakta

Alliansens budgetförslag

Axplock av förslagen

Satsningar: Stärkning av hälsovalet, vårdcentralerna (200 mkr), kollektivtrafiken (224 mkr), nya satsningar mot psykisk ohälsa (30 mkr).

Besparingar: Regionstyrelsen (-248 mkr), regionala utvecklingsnämnden (-17 mkr). Avgiftshöjning: Kollektivtrafiken (25 mkr), dyrare tandläkarbesök, ambulansavgift.

Gå till toppen