Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hostande May: Vi vill att ni stannar

Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnar alla EU-medborgare som har skapat sig en tillvaro i landet att stanna efter brexit.

Svår hosta plågade den brittiska premiärministern Theresa May under talet på Tories partikonferens i Manchester.Bild: Joe Giddens/PA/AP/TT
May har förståelse för att EU-medborgare som lever i Storbritannien är frustrerade över hur brexitsamtalen går och är oroliga över hur det ska bli den dagen EU-utträdet blir verklighet.
– Låt mig vara tydlig med att vi uppskattar era bidrag till livet i vårt land. Ni är välkomna här och jag driver på våra förhandlare att nå ett snabbt resultat för vi vill att ni stannar, sade hon i ett tal på Tories årliga partikonferens i Manchester.
May är övertygad om det blir en uppgörelse som fungerar för både Storbritannien och EU. Men hon betonar att den brittiska regeringen är beredd på ett scenario där förhandlingarna om skilsmässan brutit samman.
– Det är vårt ansvar som regering att förbereda sig inför alla eventualiteter.
Hennes tal kom dagen efter det att debatterande EU-parlamentariker ondgjort sig över de långsamma framstegen i förhandlingarna. Parterna har ännu inte nått så pass långt att man kan börja diskutera den framtida relationen mellan EU och Storbritannien – något som britterna vill få i gång så fort som möjligt.
Under sitt tal hade May stora problem med hosta och fick återkommande pausa talet för att dricka vatten och försöka återhämta sig. Framförandet avbröts också kort när en känd komiker lämnade över ett så kallat P45-dokument till May, som man i Storbritannien ger anställda som slutar ett jobb.
May återgick till talet genom att säga att hon ville prata om någon som hon själv skulle vilja överräcka en P45 till – sin politiske motståndare Jeremy Corbyn som leder Labour.
Den 61-åriga konservativa partiledaren fick stående ovationer för att hon lyckades ta sig igenom talet, där hon även släppte fram en mer personlig ton. May beskrev bland annat sin "stora sorg" över att inte ha fått barn.
Fakta

Vägen vidare mot brexit

Efter Storbritanniens formella besked den 29 mars i år om sitt beslut att lämna EU har fyra förhandlingsrundor hållits med EU. Så här ser schemat ut framöver:

Måndag 9 oktober: Förhandlingsrunda fem inleds i Bryssel.

Torsdag 19 oktober: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för att bland annat diskutera om förhandlingar även kan inledas om framtida relation till Storbritannien.

Gå till toppen