Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Ingen motsättning mellan bussar och spårvagnar

När ny kollektivtrafik adderas till den redan befintliga kan viss omdirigering av befintlig trafik behöva göras, skriver de båda politikerna.Bild: Anna Bank
På Sydsvenskans insändarsida skriver Anders Dunkler den 26 september om vikten av en välfungerande stadsbusstrafik. Det är något som vi som företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet helt delar med Dunkler. Det är dessutom så att Lund är helt beroende av en bra kollektivtrafik för att det ska fungera att bo och verka i kommunen. Detta gäller alla kollektivtrafikslag, oavsett om det är stadsbuss, tåg eller spårvagn.
Läs mer: Föreställ er hur det skulle kännas om någon tog er cykel
Skånetrafiken, som är de som numera beslutar om stadsbusstrafiken, är just nu mitt inne i en så kallad linjenätsöversyn av Lunds stadsbusstrafik. I denna översyn så arbetar vi från Lunds kommun tillsammans med Skånetrafiken för att skapa den bästa möjliga sträckningen för våra stadsbussar. Målet är att skapa ett linjenät som ska attrahera fler än idag att välja stadsbuss vilket bland annat skulle ge positiva miljöeffekter i form av färre bilresor. Men resultatet av denna översyn och vilka förändringar som kommer att göras är Skånetrafiken inte klara med. När det finns ett färdigt förslag ser vi framemot ytterligare diskussion med Lundaborna om hur man kan förbättra stadsbusstrafiken.
Däremot ser vi inte att det finns en motsättning mellan en bra och välfungerande stadsbusstrafik och den annalkande spårvägen, dessa två kollektivtrafiksslag kommer snarare att komplettera varandra mycket väl. Men som Dunkler nämner är det dock så att när ny kollektivtrafik adderas till den redan befintliga, oavsett om den är spårbunden eller inte, kan viss omdirigering av befintlig trafik behöva göras.
Vi är glada att det finns ett stort engagemang för Lunds kollektivtrafik. Det syns också på Lundabornas resvanor, där resandet med stadsbuss ökat från cirka 9 290 000 resor 2014 till cirka 10 840 000 resor 2016. Det arbetar vi aktivt med att det ska fortsätta att göra.

Anders Almgren (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Emma Berginger (MP)

Kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen