Världen

Iran och Turkiet ska stoppa självständighet

Iran och Turkiet klargör att de kommer att stoppa de irakiska kurderna från att bilda en självständig stat. – Vi kommer inte att acceptera ändrade gränser i regionen, säger Irans president Hassan Rohani med sin turkiske kollega Recep Tayip Erdogan intill sig.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans iranske kollega Hassan Rohani.Bild: Kayhan Ozer/AP/TT
Erdogan besöker Teheran och den autonoma kurdiska regionens framstöt i Irak för att skapa en självständig stat och skilja sig från Bagdad, bland annat genom folkomröstningen som genomfördes den 25 september, stod på dagordningen.
Och det kommer inte att bli någon kurdisk stat, säger också Erdogan:
– Vår beslutsamhet i det avseendet är klar. Vi agerar tillsammans med centralregeringen i Bagdad och vad oss anbelangar är denna folkomröstning illegal.
Irak, Iran och Turkiet har stora kurdiska minoriteter och rädslan är att självständighetsivern ska sprida sig. Iran och Turkiet har skickats truppförstärkningar till gränserna mot det kurdiska styret (KRG) i norra Irak.
– Turkiet, Iran och Irak har inget annat val än att vidta allvarliga och nödvändiga åtgärder för att skydda sina strategiska mål i regionen, säger Rohani.
Fakta

Irakiska Kurdistan

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

Gå till toppen