Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös krogkung har avlidit – lämnar fem restauranger efter sig

En av Malmös riktiga krogkungar, Fotios Malamas, är död. Ägaren till Malmörestaurangerna Mosaik, Cuba Café, Greek Biraria, Stortorget 11 och Vanna Beach avled i söndags efter en tids sjukdom.

Fotios Malamas framför dörrarna till nuvarande Stortorget 11.Bild: Jenny Leyman
När Fotios Malamas föddes på en bondgård utanför Thessaloniki i Grekland 1957 så fanns det kanske inget som tydde på att han 60 år senare skulle vara en av Krogmalmös allra mäktigaste. Men redan som 8-åring började han hjälpa några vänner till familjen att servera på deras restaurang. Och på den vägen är det.
Efter att ha flyttat till Sverige 1975 för att studera analytisk kemi på Lunds universitet så blev han kvar och snart tog han steget in i Malmös krogvärld. 1987 köpte han restaurangen Zorba på Bergsgatan. Sedan dess har det blivit otaliga restauranger i Malmö. Närmare bestämt: Tassos, Zoppa, Yasso, Gatan Bar, Cuvanna, Nivå, Mosaik, Kungens, Banco de la Musica, Restaurang F, Cuba Café, Stortorget 11, Bistro Dragörkajen, Greek Biraria och Vanna Beach.
Just Vanna Beach, strandrestaurangen vid Scaniabadet, var speciell för honom eftersom han 2007 döpte restaurangen efter sin då treåriga dotter. Idag är hon tretton år.
Vid årsskiftet lämnade han Bistro Dragörkajen och ägde då fem restauranger: nattklubben Stortorget 11 vid Stortorget, restaurangen Mosaik vid Stortorget, grekiska ölrestaurangen Greek Biraria vid Södertull, strandrestaurangen Vanna Beach vid Scaniabadet och nattklubben Cuba Café i Folkets park.
Den gångna helgen hade Cuba Café säsongsavslutning i parken och stänger för vintern. Samma helg avled Fotios Malamas plötsligt efter en tids sjukdom.
På onsdagen träffas Fotios Malamas affärspartners och familj för att diskutera med en advokat vad som ska hända nu med restaurangimperiet.
– Vi hoppas att det kan bli klart redan denna vecka, säger hustrun Duda Malama som tillsammans med den trettonåriga dottern utgör den kvarvarande familjen.
Fotios Malamas blev 60 år.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen