Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riskanalys försenar Science Village

Strålsäkerhetsmyndigheten måste invänta nytt underlag från ESS och det försenar detaljplanen.

Science Village försenas av vetenskapliga undersökningar.
Nya uppgifter från ESS försenar Science Village. Det handlar om uppgifter som behövs för att Strålsäkerhetsmyndigheten ska kunna föreslå en beredskapsnivå för säkerheten runt anläggningen.
Strålsäkerhetsmyndigheten kan inte lämna något förslag till regeringen den 1 november som planerat. Det försenar i sin tur detaljplanen för Science Village.
På ESS arbetar man för fullt med analysen.
– ESS är en forskningsanläggning som byggs från grunden och det innebär att vi har en konstant utveckling med ständiga studier som rör tillståndsprocessen. I det här fallet har vi preliminära data från pågående studier som vi behöver utvärdera och analysera, säger Julia Öberg, pressansvarig på ESS.
ESS har meddelat Strålsäkerhetsmyndigheten att man hoppas bli klara före årsskiftet. Det handlar om vad som skulle kunna hända i allra värsta fall på anläggningen.
– ESS tittar på vad som skulle kunna hända vid en extremt ovanlig och allvarlig händelse där ingenting funkar. Det är ett scenario med en extremt låg sannolikhet. Man tittar också på vad joniserande strålning från anläggningen skulle innebära. Det handlar om låga värden, säger Julia Öberg.
Strålsäkerhetsmyndigheten måste ha underlaget innan man kan föreslå vilken beredskap som ska finnas vid en olycka på ESS. Runt alla kärntekniska anläggningar finns så kallade beredskapszoner, områden där räddningstjänsten ska vara förberedd på att agera om något inträffar.
– Resultaten de lämnat till oss tidigare kan behöva revideras för att vi ska kunna lämna förslag på beredskapszon, säger Caroline Falkengren, pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten.
För kommunens del innebär det en ytterligare försening av Science Village.
– Istället för besked nu i november och en detaljplan som vinner laga kraft före årsskiftet hamnar vi i en situation där vi får vänta till våren 2018. Det är en olycklig försening men samtidigt är vi inte oroliga, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.
Gå till toppen