Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre års fängelse för attacken på Showan Shattak – hovrättens dom står fast

För ett år sedan kom domen i hovrätten där nazisten Andreas Karlsson friades och en 31-årig man dömdes till tre års fängelse för grov misshandel. 31-åringen överklagade men idag kom beskedet: hans fall kommer inte att prövas i Högsta domstolen.

Natten mellan den 8 och 9 mars skadades flera vänsteraktivister av nazister.Bild: Patrick Persson
Därmed kommer hovrättens straff, tre års fängelse, att stå fast.
Det var natten mellan den 8 och 9 mars 2014 som flera vänsteraktivister skadades av nazister på Kristianstadsgatan vid Möllan, strax efter att den feministiska demonstrationen ”Ta natten tillbaka” hade avslutats.
Värst skadades den välkände MFF-supportern och aktivisten Showan Shattak som fick hållas nedsövd i över en vecka och därefter intensivvårdades i en och en halv månads tid.
Utredningen i fallet pågick under över två års tid. I juli 2016 föll tingsrättens dom: nazisten Andreas Karlsson dömdes till tre års fängelse för att ha misshandlat två andra personer, en man och en kvinna, och 31-åringen frikändes helt för mordförsöket på Showan Shattak.
Läs också Hovrätten: Andreas Karlsson försvarade sig mot attack
Hovrättens dom kom i oktober förra året. Där friades Andreas Karlsson medan 31-åringen, som friats för mordförsök i tingsrätten, dömdes för grov misshandel.
– Jag är glad över att rättsväsendet har tagit sitt sunda förnuft till fånga, sade Showan Shattak till Sydsvenskan kort efter att hovrättens dom hade meddelats.
31-åringen överklagade hovrättens dom men nu står det alltså klart att hans fall inte kommer att prövas i Högsta domstolen. Utöver straffet på tre års fängelse är 31-åringen även skyldig att betala nästan 400 000 kronor i skadestånd till Showan Shattak.
Gå till toppen