Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allvarlig Trump besökte Las Vegas

Det var en sammanbiten amerikansk president som besökte Las Vegas, platsen för landets värsta masskjutning i modern historia. – Amerika är verkligen en nation i sorg, säger Donald Trump.

USA:s president Donald Trump höll en kort pressträff i sjukhuset University Medical Centers lobby.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Efter att regeringsplanet Air Force One landat i Las Vegas möttes presidenten och hans hustru Melania Trump av Las Vegas borgmästare Carolyn Goodman och sheriff Joseph Lombardo i Clark County.
Presidentparet åkte sedan till sjukhuset University Medical Center för att träffa offer och familjer. På vägen dit passerade kortegen hotell Mandalay Bay varifrån skytten Stephen Paddock dödade 58 människor och skadade över 500.
– Vi känner sorg för varje amerikan som förlorat en man eller en fru, en mamma eller en pappa, en son eller en dotter, sade han till dödsoffrens anhöriga.
– Vi vet att er sorg känns oändlig. Vi står tillsammans för att hjälpa er att bära er smärta, fortsatte han.
Trump höll en kort pressträff i sjukhusets lobby och berättade att han träffat "helt fantastiska människor" och bjudit in dem till Vita huset. En av patienterna som han träffade säger att han var "väldigt trevlig och omtänksam".
Trump hyllade läkarna och sjukvårdspersonalen.
Nästa anhalt, under presidentens fyra timmar långa besök, var högkvarteret för Las Vegas Metropolitan Police för ett möte med poliser och personal som deltog i helgens räddningsinsats.
– Ni visade världen, och världen tittade på, vad professionalism handlar om, sade Trump.
Trump har en personlig koppling till Las Vegas där hans namn pryder ett hotell med stora bokstäver i guld. Han kampanjade mycket i delstaten Nevada inför presidentvalet och drog storpublik under kampanjmöten i staden.
Precis som i veckan undvek han att svara på frågor om skärpta vapenlagar efter masskjutningen.
– Vi ska inte prata om det i dag. Vi ska inte prata om det, svarade han.
Fakta

USA:s värsta masskjutning

Gärningsmannen Stephen Paddock, 64, befann sig på 32:a våningen i hotellet och kasinot Mandalay Bay vid paradgatan "The Strip" i Las Vegas på söndagskvällen. Från sitt rum hade han utsikt över publikhavet på countryfestivalen Route 91 Harvest Festival, som ägde rum snett mitt emot hotellet, när han öppnade eld och sköt till och från i uppemot elva minuter.

Minst 58 personer plus gärningsmannen dödades och fler än 500 skadades, vilket gör dådet till den dödligaste masskjutningen i sitt slag i USA. Närliggande sjukhus fylldes av skadade, som bland annat förts dit på pickupflak. Hundratals läkare och sjuksköterskor kallades in, och dagen därpå köade människor till sjukhusen för att få lämna blod.

Fortfarande är tillståndet för många skadade kritiskt.

Gå till toppen