Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

CIA: Kim Jong-Un är "mycket rationell"

Amerikanska politiker, inklusive president Donald Trump, är snabba att avfärda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som "galen". Men underrättelsetjänsten CIA anser att nordkoreanen är "mycket rationell".

Inte galen, utan rationell. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA dömer inte ut Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på samma sätt som toppolitiker i USA brukar göra. Arkivbild.Bild: Foto: AP/TT
– Bortom allt skrävlande larm är Kim Jong-Un en rationell aktör, säger Yong Suk Lee på CIA:s Nordkorea-centrum.
– Vi har en tendens i det här landet att underskatta hans konservatism.
Ordkriget mellan USA och Nordkorea har väckt oro för att spänningarna mellan länderna kan urarta i en konflikt där till och med kärnvapen kan användas.
Men de häftiga och stridslystna reaktionerna från Kim Jong-Un ska inte tolkas som att han kommer att agera irrationellt med sin kapacitet att skicka iväg kärnvapenladdade robotar mot USA, enligt Yong Suk Lee:
– Han vill regera länge och dö i sin egen säng.
– Att vakna upp och besluta sig för att atombomba Los Angeles ligger inte i hans intresse för att överleva.
Yong Suk Lee poängterar att Nordkorea länge har varit omgivet av mäktigare länder och det har gjort att landet befunnit sig på defensiven – vilket de nordkoreanska ledarna ständigt gör en stor affär av.
– Nordkorea är en politisk organism som blomstrar med konfrontation, konstaterar Nordkoreaexperten från CIA.
Fakta

Kim Jong-Un

Född den 8 januari 1982, 1983 eller 1984 blev Kim Jong-Un 2011 en av världens yngsta ledare för ett land. Han tog då över ledarskapet i världens mest slutna stat efter fadern och diktatorn Kim Jong-Il, som officiellt föddes 40 år tidigare. Kim Jong-Uns farfar Kim Il Sung, som fortfarande formellt är president i Nordkorea, föddes enligt statsmytologin 70 år tidigare.

Den japanskfödda koreanska dansaren Ko Yong-Hi – faderns tredje fru – som tros ha avlidit i bröstcancer 2004 antas ha varit Kims Jong-Uns mor.

Som ung studerade Kim i en schweizisk privatskola och därefter i militärakademien i Pyongyang. Det var aldrig känt för skolpersonalen i Schweiz eller eleverna att Kim tillhörde den styrande familjen i Nordkorea. Klasskamrater har beskrivit honom som tillbakadragen, intresserad av skidåkning och en beundrare av actionhjälten Jean-Claude Van Damme.

Inte mycket är känt om Kims närmaste familj. Men 2013, avslöjades att Kim hade en dotter: Kim Ju-Ae.

Då hade landets första dam, Ri Sol-Ju, bara varit känd för allmänheten i ett år. I slutet av augusti 2017 rapporterade den sydkoreanska underrättelsetjänsten att paret fått sitt tredje barn.

Kim Jong-Un har tagit full kontroll över statsapparaten – förra året utsåg han sig själv till ordförande i den nyinstiftade Högsta styrelsekommittén. Han har också drivit faderns konfrontativa hållning gentemot omvärlden till sin spets, med återkommande kärnvapen- och robottest.

Gå till toppen