Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Han var den stora drivkraften bakom nya stadionbygget

Att vara MFF-ordförande är ett av idrotts-Sveriges tyngsta uppdrag. Ett uppdrag där det gäller att stå stadigt i både med- och motvind. Det finns få föreningar som engagerar så många i sin stad och som har så aktiva supportrar på alla möjliga plan.

Bengt Madsen vid ett årsmöteBild: Jenny Leyman
Bengt Madsen fick under elva år som ordförande och långt fler i styrelsen uppleva både med- och motvind, stod där stadigt även när det svajade och visste när det var dags att kliva av bryggan - i dag fyller han 75 år.
Som ordförande fick han inleda med att åka ur allsvenskan med MFF, detta otänkbara scenario under så många år fullbordades 1999. Men det debaclet ska inte han ta på sig, det var ett decennium av sönderfall som lett dit.
Bengt Madsen fick också uppleva återkomsten som svensk mästare 2004 med ett lag som till stora delar var byggt av Zlatan Ibrahimovic-pengar. Madsen gick i bräschen för att Zlatanpengar investerades i att göra Malmö FF slagkraftigt igen.
Tyvärr blev slagkraften ganska temporär och ekonomiskt upplevde MFF några riktigt svåra år, där de röda siffrorna lös i boksluten och Zlatanpengarna räddade fortsatta satsningen.
Här blev det också bokstavligt talat minus och plus för Madsen.
Tillsammans med Hasse Borg skapade han i stället Nätverket som blev en bred bas av inte bara sponsorer utan också gemensamma aktiviteter som gav helt nya visioner till sponsorskapet och verkligen gav stora intäkter till Malmö FF och gör förstås så än i dag.
Bengt Madsen och hans följeslagare och sportchef Hasse Borg ser nöjda ut tillsammans med IMG:s ledning vid presentationen 2005. Längst till vänster minsann också dagens ordförande Håkan Jeppsson, lika nöjd. Avtalet blev dock pannkaka och sades upp två år senare.Bild: Ove Jonsson
Han var som ordförande ytterst ansvarig för det förmodligen hos många bortglömda IMG-avtalet som skulle ge MFF massor av miljoner och signerades 2005. IMG skulle ta över och sköta all marknadsverksamhet och all jakt på sponsorer i MFF. Det skulle ge hisnande 600 miljoner över tid till MFF (tio år). Av detta blev inte ens en tumme och avtalet löstes upp 2007.
Det fanns från början många frågetecken och samtidigt förstås också en motsats. För IMG skulle sköta sponsorerna, men MFF skulle inte släppa Nätverket.
Madsen var också en del i den tillfälliga flytten tillbaka till Gamla idrottsplatsen 1999, vilken ytterst var en något bakvänd vision av hans företrädare Hans Cavalli Björkman som talade om att Malmö behövde en intim scen för fotbollen och först ville bygga en liten arena vid stadion, men där sedan MFF i stället drev fram ombyggnaden av Gamla idrottsplatsen (jo, jag vet - officiellt: Malmö idrottsplats).
Bengt Madsen ser stadion växa fram.Bild: Lars Dareberg
Men när allting vände, när flytten till tillbaka till stadion blev snabb (definitiv 2001), när en ombyggnad av stadion redan då fastnade i kommunala kvarnarna, då blev det i stället Bengt Madsen som var den som verkligen drev fram satsningen på Swedbank stadion.
Man kan säga en del om resan - det var en våldsam ekonomisk chansning och kalkylerna steg väl här och där, men utan Bengt Madsens mod att driva frågan om en ny stadion, hade vi nog inte sett det MFF vi ser i dag. Malmö stadion var en arkitektonisk pärla, men hade behövts göras om totalt för att klara moderna krav.
Sommaren 2008 sår Bengt Madsen symboliskt gräs på nya stadion.Bild: EMIL MALMBORG
Nya stadion var en risk, men den ledde till Europa, till nya mästartitlar och till Champions League och just det evenemanget blev väl stadions långsiktiga räddning ekonomiskt.
Och sådan har nog Bengt Madsen varit i hela sitt liv, vågat satsa och chansa, gått fram tufft, har fått det malmöitiskt typiska smeknamnet "Buffalo".
Kontroversiell, orädd, omdiskuterad, engagerad. Inte bara ordförande i MFF, utan också under 15 år i Svensk Elitfotboll och lika länge vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. De båda sistnämnda posterna lämnade han dagarna efter MFF:s guld 2004, för att i stället satsa helhjärtat på MFF och stadionbygget.
Han satsade även ekonomiskt - både som privatperson (det sägs att han lånade ut miljoner när det såg som mörkast ut), företagare och inte minst genom att skapa Pildammarna Invest, ett riskkapitalbolag för att köpa in spelare som (förstås) blev omstritt också.
Som ordförande blev han kvar till årsmötet 2010 och jo, visst, efter framgång kom motgång. Han blev omstridd de sista åren och framför allt sista året så var missnöjena i de aktiva supporterleden stora. De sista ordförandeårens allsvenska placeringar 5-7-9-6-7 gick inte riktigt hem i Malmö.
Några veckor före årsmötet 2010 meddelade Bengt Madsen att han inte ställde upp för omval och därmed undveks en strid på årsmötet, eftersom grupperingar redan lanserat motkandidaten Håkan Jeppsson. Madsen - som en gång i tiden börjat jobba i skeppsbranschen och om så småningom ledde till koncernchefsjobb i Scansped och vd-stolen på Wihlborgs samt ordförandeskap över Malmö stads kulturbolag - visste när klockan klämtade att det var dags att lämna rodret och dra sig tillbaka till gården utanför Anderslöv. Med lite hjälp från MFF:s vänner alltså...
Det ljusblå hjärtat tar honom till stadion för det mesta än i dag, där han som hedersordförande har en given plats i MFF-logen och han inte är rädd att dela ut både ris och ros högst inofficiellt . Bengt Madsen är och har alltid varit en väldigt social person, som på sitt lite bullriga skånska sätt gjort sin stämma hörd.
Samtliga ordföranden i Malmö FF
1910-1913 Werner Mårtensson
1914-1915 Bertin Nilsson
1916-1918 Fritz Landgren
1919-1921 Janne Johansson
1929-1934 Fritz Landgren
1934-1936 C.E. Eriksson
1937-1974 Eric Persson
1975-1998 Hans Cavalli-Björkman
1999-2009 Bengt Madsen
2010-???? Håkan Jeppsson
Gå till toppen