Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ishiguro "en blandning av Austen och Kafka"

Årets Nobelpristagare i litteratur är den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro. – Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till TT.

Kazuo Ishiguro. Arkivbild.Bild: Evan Agostini/AP/TT
"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen". Så lyder en del av motiveringen av valet av Kazuo Ishiguro till årets Nobelpris i litteratur.
Årets litteraturpristagare avslöjades i sedvanlig ordning av Sara Danius inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.
– Vårt syfte med priset är och har alltid varit att ge priset till en utomordentligt skicklig författare, lyriker, dramatiker. Årets pristagare är en utsökt romanförfattare, säger hon.
Bland hans böcker kan nämnas "Berg i fjärran" (1982), "Konstnär i den flytande världen" (1986) och "Återstoden av dagen" (1989). Den senare blev en åttafaldigt Oscarsnominerad långfilm 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.
Danius rekommenderar särskilt "Återstoden av dagen" till läsare som inte känner till författaren.
– "The remains of the day" är en lysande begynnelse, den är ett mästerverk. Den var stor redan när den kom. Filmen är också bra. Men den har vuxit med tiden, det är en betraktelse över ett klassamhälle som har försvunnit, säger hon.
Akademien betonar att Ishiguros författarskap "präglas av en språklig återhållsamhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen". Musiken har en central plats i hans böcker, som i novellsamlingen "Nocturner: Fem berättelser om musik och skymning", från 2010.
Ishiguro föddes i japanska Nagasaki 1954 och flyttade till England 1960. Han är inte bara författare, utan även samhällsdebattör och skrev i samband med brexit-omröstningen i Financial Times om sin önskan om en andra omröstning för att få klarhet i exakt hur Storbritannien ska lämna EU.
Efter valet av fjolårets pristagare Bob Dylan har årets spekulationer varit ovanligt trevande. Till årets mest tippade hörde Ngugi wa Thiong'o och Haruki Murakami. Även Joyce Carol Oates har nämnts i sammanhanget under åtminstone 25 år och är en av få kvinnliga författare på vadslagningsfirmornas listor över de troligaste pristagarna, tillsammans med bland andra Margaret Atwood.
Årets pris delas som vanligt ut i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. I år är prissumman nio miljoner kronor.
Fakta

Tidigare pristagare

2016: Bob Dylan, USA

2015: Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014: Patrick Modiano, Frankrike

2013: Alice Munro, Kanada

2012: Mo Yan, Kina

2011: Tomas Tranströmer, Sverige

2010: Mario Vargas Llosa, Peru

2009: Herta Müller, Tyskland

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007: Doris Lessing, Storbritannien

Fakta

Nobelpriset i litteratur

Delades ut första gången 1901 till den franske författaren Sully Prudhomme.

Bland de som har rätt att föreslå pristagare finns Svenska Akademiens ledamöter, ledamöter av andra akademier samt professorer i litterära och språkliga ämnen.

Det är inte tillåtet att föreslå sig själv.

Varje år inkommer omkring 300 förslag, och Akademien gör sitt slutgiltiga val i oktober och presenterar vinnaren samma månad.

Pristagaren tar emot priset, som i år är på 9 miljoner kronor, på Nobeldagen den 10 december.

Av de 109 pristagarna har hittills 14 kvinnor fått det.

Genomsnittsåldern för pristagarna är 65 år.

Källa: Svenska Akademien, nobelprize.org.

Gå till toppen