Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jultomtens ben kan ha hittats

Resterna av Sankt Nikolaus, upphov till legenden om jultomten, kan ha upptäckts under en kyrka i södra Turkiet, rapporterar hoppfulla arkeologer.

Nikolaus (cirka 270–342) var biskop av Myra i Mindre Asien. Efter helgonförklaring blev han föremål för en omfattande kult i den bysantinska kyrkan.
I västerlandet blev han populär sedan italienska köpmän fört hans reliker till Bari 1087.
Åtminstone är det vad historien har berättat hittills. Men nu kommer turkiska arkeologer med ett motbud.
Inför en restaurering av Sankt Nikolaus-kyrkan i staden Demre nära Antalya – där Myra låg – besiktigades byggnaden med georadar. Då fann man något oväntat under kyrkan.
– Det är ett intakt tempel, säger Cemil Karabayram, chef vid den ansvariga myndigheten i Antalya.
Enligt honom är templet orört men kan ha påverkats av jordbävningar. Men det riktigt kittlande är att arkeologerna tror att Nikolaus ben fortfarande vilar där; de rester som hamnade i Italien skulle komma från en annan präst.
Nu funderar experter på ett sätt att ta sig in i templet utan att skada 1200-talskyrkan.
Sankt Nikolaus var känd för sin generositet. Legenden om honom spreds och vävdes så småningom ihop med de mytiska historierna om gåvornas jultomte.
Fakta

Jultomten Sankt Nikolaus

Traditionen med jultomten började med att helgonet Sankt Nikolaus firades den 6 december. Då fick barnen ofta presenter. Nikolaus var biskop i Mindre Asien på 300-talet och blev barnens skyddshelgon.

I Sverige försvann traditionen med Sankt Nikolaus under 1800-talet. I stället var det julbocken som delade ut julklappar. I slutet av 1800-talet kom traditionen tillbaka och Sankt Nikolaus blev jultomten här.

I många andra länder kommer Sankt Nikolaus genom skorstenen på juldagens morgon och lämnar klapparna i strumpor som barnen hängt upp. Ibland får barnen presenter även den 6 december och på trettondedag jul.

Källa: Nationalencyklopedin

Gå till toppen