Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Radioaktivt vildsvin skjutet i Sverige

Vildsvin kan exponeras för höga strålningshalter när de bökar i smittad jord. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Ett vildsvin med strålningshalter högre än tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde har skjutits i norra Uppland. Orsaken är att djuret levt i marker påverkade av nedfall från Tjernobylkatastrofen – för 31 år sedan, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.
Vid provtagning mätte grisköttet 16 000 bequerel per kilo (Bq/kg), vilket många gånger om överskrider Livsmedelsverkets gränsvärde om 1 500 Bq/kg.
– Det är det högsta vi hittills har mätt, säger Ulf Frykman, miljökonsult och provtagare på Calluna, som utför tester på strålning i viltkött, till SVT:s Mitt i naturen.
Nedfallet efter kärnkraftsolyckan var som värst i Gävletrakten, och när vildsvinsstammen nu drar norrut kommer djuren sannolikt att böka i den mest nedsmutsade jorden. Eftersom vildsvin lever relativt korta liv utgör strålningen små hälsorisker för dem.
– Däremot blir det ett problem för dem som vill sälja och äta köttet, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT.
För människor – som kan få i sig strålningen genom att äta köttet från ett smittat djur – innebär det en förhöjd cancerrisk.
Gå till toppen