Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högsta SVT-chefen i Malmö lämnar för danskt toppjobb

Emma Kronqvist, för närvarande chef på SVT i Malmö, har blivit rekryterad till ett toppjobb på andra sidan sundet. Nu ska hon föra danska tv-bolaget DR ”in i en digital tid”.
– Det är ju ett helt fantastiskt jobb, säger Emma Kronqvist till Sydsvenskan.

Emma Kronqvist.Bild: Jenny Leyman
Det danska public service-bolaget avslöjade på torsdagen att de rekryterat sin nästa tv-chef från Malmö. I DR:s ansvarsområde ingår både statlig radio och tv. Emma Kronqvist ska jobba med det senare.
– Emma Kronqvist har blick för det unika i public service-tv, hon är en stark strateg och arbetsledare, och så har hon stor inblick i de möjligheter och utmaningar som finns i framtidens medieanvändning, säger Henriett Marienlund, vd för DR medier, i ett pressmeddelande.
När Sydsvenskan får tag på Emma Kronqvist har hon precis återvänt från Stockholm där hon faktiskt träffat både sin nuvarande chef Hanna Stjärne och sin blivande chef, DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn. I tisdags skrev Emma Kronqvist på kontraktet med DR och hon ser väldigt mycket fram emot sitt nya uppdrag.
– Det är ju ett helt fantastiskt jobb. Det känns nästan som om det är gjort för mig. Men det är klart att det är ett stort steg att byta språk, kultur och land, säger Emma Kronqvist.
Hon berättar att hon och Henriett Marienlund fick en väldigt bra kontakt i de möten de haft sedan i augusti. När det sen blev klart vad de vill att Emma Kronqvist ska uträtta så ”tog lusten över”.
Vad är det du ska uträtta då?
– Det handlar om framtidens tv-utbud. Både kring innehåll och publicering. Vad människor i samhället har behov av att dela inom public services ramar och var de gör det någonstans. Men också att berätta angelägna berättelser i olika format, säger Emma Kronqvist.
Den stora skillnaden i de två uppdragen är att hon på SVT Malmö har sysslat massor med tv-organisation och haft hundratals medarbetare. Så blir det inte i Köpenhamn.
– Nu får jag tre medarbetare –de tre kanalcheferna. Och så får jag till största delen jobba strategiskt och visionärt.
Hon lockas också av att få arbeta med helt nya människor.
– Livet är kort och att få möjlighet att lära känna nya människor som brinner för public service så nära där jag bor känns väldigt spännande, säger Emma Kronqvist.
Emma Kronqvist.Bild: Jenny Leyman
Språket då?
– Jag förstår danska ganska bra. Jag har ju haft anledning att titta en hel del på DR på tv nu och jag inser att det nog är en större utmaning att själv bli förstådd. Jag upplever att många yngre i Köpenhamn inte är så bra på svenska.
Har du hunnit informera dina chefer i så god tid att de har en efterträdare klar för SVT Malmö?
– Nja, jag har jobbat med ett strategiskt projekt under våren på SVT och därför har jag haft en tillförordnad chef inne som heter Stefan Zetterberg. Han kommer att fortsätta året ut. Sen går det ut en annons nu för att hitta min efterträdare. Jag kommer att jobba kvar en bit in i november och sen ska jag vara på DR lite under november för att sen börja helt där den 1 december, säger Emma Kronqvist.
På frågan om vad hon är mest stolt över från sin tid som SVT Malmö-chef så räknar hon upp tre saker, varav en har att göra med ett uppdrag hon hade innan hon blev chef på SVT Malmö. Nämligen realitydramat ”Riket” och de kulturförändringar som de medförde.
– Jag är så vansinnigt stolt över att jag kunde ta med mig så mycket erfarenhet från produktionsbolag och jobba med det på SVT. Vi lärde oss nya produktionssätt i reality och det förändrade jättemycket inom SVT. Vi lärde oss producera tv på nytt sätt och även en viss affärsmässighet. Sen var det såpass jobbigt att jag höll på att säga upp mig då, men jag hade en modig chef, Carina Brorman, som fick mig att stanna, berättar Emma Kronqvist.
– Jag är också väldigt stolt över ett enskilt projekt som Annie Wegelius beställde av mig. ”Himlen kan vänta” som var en realityserie om personer som fått sin tid utmätt. Annie sade ”Emma, vi kan inte ha en dokusåpa om döden klockan 20 i Ettan”. Sen fick det en miljonpublik och vi vann Kristallen, säger Emma Kronqvist och berättar att hon och Annie Wegelius fick en särskild relation eftersom Wegelius själv blev sjuk i samband med att de vann pris för programmet. Förra veckan avled Annie Wegelius.
Den tredje saken som Emma Kronqvist är stolt över är mätbar.
– Arbetsglädjen i Malmö. I interna SVT-mätningar har vi haft den högsta arbetsglädjen och det är en av de viktigaste sakerna på jobbet överhuvudtaget, säger Emma Kronqvist.
Emma Kronqvist.Bild: Jenny Leyman
Emma Kronqvist började sin karriär på produktionsbolagen Meter och Jarowskij på 90-talet. 2002 började hon på SVT och blev efter olika projektledarjobb chef på SVT Malmö 2013. I fjol utvidgades hennes ansvarsområde till SVT Göteborg och SVT Umeå efter en omorganisation.
Som tv-chef får Emma Kronqvist ansvar för kanalerna DR1, DR2, DR3, DR K och DR TV samt redaktionella samarbeten och stora projekt som till exempel valbevakning.
Emma Kronqvist börjar det nya jobbet 1 december.
Fakta

Emma Kronqvist

Ålder: 44 år.

Karriär i urval: Programchef för SVT Syd, konsult inom digital medieutveckling, anställd på produktionsbolagen Meter och Jarowskij. Har drivit egna bolaget Media mm, varit programledare i tv och morgonvärd i radio.

Gå till toppen