Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppgifter: Trump vill lämna Iranavtalet

President Donald Trump tänker i nästa vecka offentliggöra att han vill ta det första steget för att dra USA ur det kärnenergiavtal som Iran slutit med världens stormakter, rapporterar The Washington Post. Det skulle i så fall gå stick i stäv med vad Trumps egen försvarsminister tycker.

USA:s president Donald Trump.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Enligt USA:s regelverk för avtalet, som slöts 2015, ska presidenten med 90 dagars intervall redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Nästa gång det sker är den 15 oktober.
Källor som är insatta i Vita husets planer säger nu till tidningen att Trump i nästa vecka, troligen på torsdag, tänker anföra att en fortsättning med avtalet inte ligger i linje med USA:s nationella intressen. Detta i ett första steg för att lämna avtalet. Presidenten kommer sedan att låta kongressen avgöra saken.
Trump har redan flera gånger uttalat skepsis mot att Iran lever upp till avtalets anda och bland annat kallat det "en pinsamhet för USA".
Men om han agerar för att lämna avtalet blir det raka motsatsen till vad försvarsminister Jim Mattis vill. Under en utfrågning i senaten i tisdags sade Mattis att han – liksom USA:s underrättelsetjänster och FN:s atomenergiorgan IAEA – anser att Teheran på ett övergripande plan håller sig till avtalets regler.
Fakta

Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Gå till toppen