Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter avslöjandet: här är SOS Alarms svar

”Självklart är det inte bra att den här situationen uppstod”, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm. Men företagets vd vill fortfarande inte svara på frågor efter HD och Sydsvenskans avslöjande.

SOS Alarm i Malmö har inte vågat ta akuta larm på allvar under flera år.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Rädslan för ett befäl inom Räddningstjänsten Syd har gjort att SOS Alarms operatörer i Malmö inte vågat ta akuta larm på allvar – under flera år. Konsekvenserna: för få räddningsstyrkor har skickats ut på akuta larm eller blivit fördröjda, enligt anställda.
SOS Alarms vd, Maria Khorsand, informerades om situationen under utredningens gång. Men nu vill varken hon eller ledningen för SOS Alarm i Malmö svara på HD och Sydsvenskans frågor.
Läs också SOS Alarm i Malmö har inte vågat ta akuta larm på allvar – under flera år
– Det här har hanterats av den lokala ledningen för SOS Alarm i Malmö. Det är ingen fråga för vd:n. Det är jag som svarar på frågor, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.
Hur har detta kunnat pågå i flera år?
– Vi har under lång tid haft dialog med Räddningstjänsten Syd om den här situationen. Men det har handlat om deras medarbetare och det är ett personalärende som de råder över. Under den här tiden har vi tagit upp avvikelser när det gäller larmhanteringen med räddningstjänsten, säger presschefen.
Branden på ett vårdboende i april 2016 kunde ha fått ödesdigra konsekvenser.Bild: Patrick Persson
Detta har pågått i flera år och era anställda har vittnat om att de har varit rädda?
– Självklart är det inte bra att den här situationen uppstod. Så ska ingen behöva ha det på jobbet. Därför tog Räddningstjänsten Syd tag i frågan. Och nu har vi en god samverkan med räddningstjänsten.
Läs också Befäl utköpt efter bh-råd till anställd – anklagelser om sexuella trakasserier på Räddningstjänsten
Men man tog tag i det först i samband med en utredning som gällde sexuella trakasserier?
– Ja. Men under åren har vi haft en löpande dialog med Räddningstjänsten Syd om att det inte alltid är en god arbetsmiljö för anställda på SOS Alarm, säger Linda Bengtsson.
Med tanke på SOS Alarms viktiga uppdrag, hur har den här situationen ens kunnat uppstå?
– Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om fördröjningar på några sekunder. Men det är såklart inte bra att de har upplevt det på det här sättet, säger presschefen.
Enligt SOS-operatörerna i Malmö har rädslan för befälet, som köptes ut för en halv miljon kronor, inneburit att för få räddningsstyrkor har skickats ut på akuta larm eller har blivit fördröjda.
Läs också Efter avslöjandet: SOS Alarm lägger locket på
”En rädsla för utskällningar och kränkande uttryck har lett fram till att larmoperatörerna inte följer sina rutiner och larmar när de borde”, berättade skyddsombudet på SOS i utredningen.
En annan SOS-operatör har berättat hen bara vågade skicka en brandstation till en ”lägenhetsbrand med kraftig rökutveckling”, trots att detta normalt kräver flera enheter.
”Om det inte är uppenbart att husen står i ljusan låga så ska det inte klassas som brand i byggnad”, ska befälet ha sagt enligt flera SOS-operatörer.
Gå till toppen