Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: EU måste ingripa om Katalonien

Agerandet från centralregeringen i Madrid underlättar inte för en lösning i Katalonien. EU måste agera för en legal folkomröstning som låter båda sidor komma till tals, skriver Jakop Svensson demokratiforskare och docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö högskola.

Till vänster en "Estelada", symbolen för det självständiga Katalonien, under en demonstration i Barcelona.Bild: Johannes Cleris/TT
EU måste gå in och medla för att undvika den tragedi som stundar i Katalonien. Man har slängt sig med etiketter som demokratiskt eller odemokratisk för att beskriva folkomröstningen, men låt oss lämna demokratibegreppet därhän. Det är ett notoriskt vagt begrepp som kan fyllas med ungefär vad som helst beroende på vem som använder det. Talar vi till exempel om demokrati i termer av direkt eller representativ demokrati? Talar vi om demokrati som en universell rättighet att uttrycka sin åsikt eller som princip att rätta sig efter en rättsstats institutioner?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen