Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han berättar om fruns demens för att stötta andra anhöriga

2012 flyttade Agneta hemifrån till ett demensboende. Fyrtiosju år tidigare hade hon friat till Leif. "Det var otroligt sorgligt att bli av med sin fru, fast hon fanns", säger Leif Lundqvist som under anhörigveckan pratar om att vara anhörig till en dement partner.

Leif Lundqvist med bilden av hustrun Agneta Lundqvist från tiden då hon jobbade som flygvärdinna.Bild: Lars Brundin
Hemma i arbetsrummet står ett inramat porträtt på Agneta Lundqvist. Bilden är tagen på 1960-talet och Agneta jobbade som flygvärdinna. Det är den enda bilden Leif Lundqvist har framme på sin fru, för det är så han vill minnas henne. Bilden påminner honom om hur de träffades och hur de efter ett antal år i Malmö flyttade till Vellinge med sina två barn, att hon 1972 blev utsedd till Sveriges bäst klädda kvinna av tidningen Damernas värld och att priset var en resa för att träffa Yves Saint Laurent i Paris. Hur hon trivdes med jobbet som värdinna och guide för internationella besök efter tiden som flygvärdinna, pratade sju språk och hur bra de två funkade ihop.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen