Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Man mår inte bra av att ständigt ha piskan över sig

Även vi som är i avsaknad av en anställning och uppbär arbetslöshetsersättning förtjänar väl att må bra här i livet, skriver Jörgen Andersson.Bild: Jessica Gow/TT
Sedan några år tillbaka saknar jag anställning, men är egentligen inte speciellt bedrövad för det. Jag hade visserligen gärna haft bättre ekonomi och jag är naturligtvis villig att utföra en arbetsinsats för att förverkliga denna önskan. Under de perioder jag inte har en anställning förväntar jag mig att bli behandlad på ett värdigt och respektfullt sätt. Inte att jag för att inkassera min ynkliga arbetslöshetsersättning ska tvingas till krav på motprestation som oftast är i avsaknad av innehåll eller begripligt syfte.
För att behålla min arbetslöshetsersättning ställs, som ett av många krav, att jag ska redovisa de åtgärder jag vidtar för att ta mig ur min arbetslöshet. Skyldigheten att månadsvis skicka in aktivitetsrapporter och därmed bevisa ens förmåga till att göra sig tillräckligt ”anställningsbar” är ett högst märkligt påfund:
Arbetsgivare översköljs med en betydande mängd oseriöst riktade jobbansökningar från människor som är rädda att mista arbetslöshetsersättningen om inte aktivitetskraven uppfylls i tillräcklig utsträckning. Den månatliga kvot som ska fyllas är dold för en och arbetssökande kan aldrig veta när arbetsförmedlaren eller socialsekreteraren i all sin godtyckliga myndighetsutövning anser att man inte har skött sig på ett för dem nöjaktigt sätt. De ytterst allvarliga konsekvenser det skulle innebära att bli bestraffad med indragen ersättning bidrar till att oron för att krascha ekonomiskt aldrig riktigt släpper.
Kravet på aktivitetsrapportering är tillika ett högst ineffektivt medel att bättra på arbetslöshetsstatistiken. Något bevisunderlag som stödjer att dessa och andra krav har en minskande inverkan på den generella arbetslösheten existerar överhuvudtaget inte. Ändå verkar de styrande rörande överens om att det är bra att anställningslösa krävs på motprestation för att få utbetalt sin ersättning, oavsett hur innehållslösa och verkningslösa kraven än är och oavsett hur förödande det är för välbefinnandet att jämt ha piskan vinande över sig.
Avaktivera aktivitetsrapporteringen och gör det gärna nu.
Även vi som är i avsaknad av en anställning och uppbär arbetslöshetsersättning förtjänar väl att må bra här i livet utan att ständigt känna oss jagade?

Jörgen Andersson

Människa, ofrivilligt anställningslös
Gå till toppen