Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånetrafikens ombordpris fortfarande olagligt – överklagan avslås

När det blev möjligt att köpa biljett med betalkort ombord på Skånetrafikens bussar blev de biljetterna tio kronor dyrare. Förvaltningsrätten bedömde att priset stred mot lagen, men Region Skåne överklagade – till ingen nytta.

Region Skåne överklagade beslutet om att man inte får ta ut en extra avgift för biljetter som köps med betalkort ombord, men har nu fått avslag från kammarrätten i Göteborg.Bild: Erika Berglund
Förra året införde Skånetrafiken ett så kallat ”ombordpris” för sina bussar. Detta innebar att en biljett som köptes med betalkort blev tio kronor dyrare för duo- , familje- samt vuxenbiljetter och fem kronor extra för barnbiljetter.
Två privatpersoner klagade till förvaltningsrätten i Malmö och menade att avgiften stred mot betaltjänstlagen, som säger att det är förbjudet att ta ut en avgift vid kortbetalning.
Region Skåne å sin sida menade att ombordbetalning är en tjänst som tidigare inte funnits och därför inte strider mot betaltjänstlagen.
Läs också Skånetrafikens ombordpris är olagligt
Men förvaltningsrätten gav personerna rätt. Det spelade ingen roll att avgiften kallades för ett ”nytt ombordpris”, den stred ändå mot betaltjänstlagen.
Region Skåne överklagade domen till kammarrätten i Göteborg, och nu har avgörandet kommit. Kammarrätten avslår överklagandet och står fast vid förvaltningsrättens beslut.
”Även med beaktande av vad Region Skåne nu anfört gör kammarrätten samma bedömning som förvaltningsrätten”, skriver kammarrätten kort och gott.
Beslutet går att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen inom tre veckor, men det är ovanligt att högsta förvaltningsdomstolen provar kammarrättens domar.
Gå till toppen