Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inside Redhawks

Söderberg NHL-petad – så kommer Redhawks in i bilden

Bild: BILDBYRÅN
Carl Söderbergs position i Colorado Avalanche ser allt sämre ut.
Colorado var NHL:s sämsta lag förra säsongen. Men fick en perfekt ligaöppning med en seger mot New York Rangers, 4–2.
Utan Carl Söderberg i laget. Malmökillen var uppsatt som ”healthy scratch” i NHL-premiären. Frisk men struken från laguppställningen.
Den negativa trenden fortsätter för 31-åringen.
Förra säsongen droppade produktionen i Colorado Avalanche till 14 poäng – från finfina 51 året innan.
I vårens gyllene VM-turnering med Tre Kronor gick han från en plats i andrakedjan till att vara bänkad i finalen.
Colorado shoppar förmodligen runt Söderberg – så går snacket i Nordamerika.
Kruxet är att få någon att nappa. Söderbergs årslön på 4,75 miljoner dollar avskräcker. Det är en inkomst för en topp 6-forward.
Räkna med att Colorado i första hand vill byta bort Söderberg inom NHL och få någon att ta över lönen, men klubben får nog vara beredd på att göra uppoffringar. Kanske ta en annan dyr spelare som kört fast i utbyte.
Utifall en trade inte lyckas och klubben har nått vägs ände med Carl Söderberg, vad kan hända då?
Så här skrev jag i våras när Söderberg var struken från laguppställningen:
”Om den situationen uppstår finns det lösningar för att bryta dödläget. NHL är den mest strukturerade hockeyligan i världen och har regler för allt.
Parterna kan komma överens om att klubben köper ut spelaren från kontraktet. Är vederbörande över 26 år handlar det om två tredjedelar av vad avtalet är värt.
Om det går så långt för Carl Söderberg skulle det innebära att han får 9,3 miljoner dollar för de tre åren som återstår. Istället för 14 miljoner. Det fina i kråksången för Colorado Avalanche är att utbetalningen i så fall skulle ske över sex år – 1,55 miljoner dollar per säsong. Därmed hade Colorado frigjort mycket utrymme under lönetaket för de närmaste tre åren.
Och Carl Söderberg hade fått en ganska lukrativ fribiljett till att starta om karriären – sannolikt i Europa”. (Läs mer här).
Är det här Malmö Redhawks kommer in i bilden? Ungefär så. Men kom ihåg att det är en lång resa dit.
En utköpt Söderberg skulle vara attraktiv för andra NHL-klubbar, plus KHL, Schweiz och Sverige, förstås.
Malmö Redhawks hade haft svårt att tacka nej om Söderberg knackat på dörren. Hemmarabatt och en sponsorhåv hade kunnat lösa det ekonomiska. Symbolvärdet är stort och stjärnglansen har inte flagnat i Malmöbornas ögon.
Samtidigt skulle Söderberg behöva underordna sig Redhawks system och jag vet att man inte var överdrivet imponerad av den store centern när han körde med laget i augusti.
Å andra sidan är det troligt att en motiverad Carl Söderberg i form hade aspirerat på positionen som SHL:s bäste center. Och definitivt pumpat upp hockeyintresset i Malmöregionen.
Gå till toppen