Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump: Iran följer inte avtalet

USA:s president Donald Trump säger att Iran inte har levt upp till andemeningen i det kärnenergiavtal som Iran slutit med världens stormakter. Detta bara dagar innan Trump måste fatta ett beslut om avtalets framtid.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
– Den iranska regimen stödjer terrorism och sprider våld och kaos i hela Mellanöstern, säger Trump i ett möte med militära ledare där frågan diskuteras.
– Det är därför vi måste sätta stopp för Irans fortsatta aggressioner och nukleära ambitioner, säger han och meddelar att han snart kommer att ge mer information i frågan.
Det har spekulerats om att Trump snart kommer att anföra att en fortsättning med avtalet inte ligger i linje med USA:s nationella intressen. Detta i ett första steg för att lämna avtalet. Presidenten kommer sedan att låta kongressen avgöra saken.
Enligt USA:s regelverk för avtalet, som slöts 2015, ska presidenten med 90 dagars intervall redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Nästa gång det sker är den 15 oktober.
Om Trump agerar för att lämna avtalet blir det raka motsatsen till vad försvarsminister Jim Mattis vill. Under en utfrågning i senaten i tisdags sade Mattis att han – liksom USA:s underrättelsetjänster och FN:s atomenergiorgan IAEA – anser att Teheran på ett övergripande plan håller sig till avtalets regler.
Fakta

Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Gå till toppen