Lund

Arkeologiska överraskningar i Lund: Skelett låg utanför deras ytterdörr

För första gången har S:t Mikaels kyrkas grundmur påträffats i Lund.
– Jag har kunnat stå på förstutrappen och titta rakt ner på den, säger Stina Gestrelius, som bor på Stora Sigridsgatan.

Grannar och nyfikna har kommit och gått vid gropen.Bild: Sandra Henningsson
Hon och hennes grannar har fått både vatten, avlopp och vision av medeltiden den här veckan. Arkeologerna som övervakat när lager för lager skalats av med grävmaskin, har haft gott sällskap av nyfikna.
– Vi bor ju ovanpå kyrkan, säger Stina Gestrelius och har fått besked om att den kan ha varit 16 gånger 8 meter stor.
Tre lager stora stenbumlingar utgjorde den 1,20 meter breda grundmuren, som ingen tidigare vetat exakt var den låg. Kyrkan togs bort i samband med reformationen. I skriftliga källor har den nämnts första gången 1299. Dagens fynd kan få arkeologerna att datera den långt tidigare.
I gropen har keramik från 1100-talet hittats.
Den del av Stora Sigridsgatan där muren först var synlig är igenfylld och på fredagen hade anläggarna kommit ett steg närmare Själbodgatan.
Fina tänder för sin tid har det här skelettet som troligen har varit en kvinna. Den öppna munnen kan se otäck ut, men är bara en följd av att ingenting längre håller käkarna på plats.Bild: Sandra Henningsson
Kunskapen om S:t Mikaels kyrkas kyrkogård är bättre.
I gropen gräver arkeologen Johan Wallin fram ett välbevarat skelett som ser ut att ha varit en kvinna.
– Tänderna är väldigt fina, säger han.
Grannbarn och deras kompisar tittade ner i gropen och konstaterade att ”där ligger en människa”.
– Vad ska ni göra med den?, undrar Siri Öhnner, 5 år.
– Vi ska ta upp och titta på den, för att se om den var frisk eller om den hade olika sjukdomar. Sen ska vi gräva ner rör för toalett och vatten. Vi måste ta upp skelettet annars blir det förstört, svarar arkeologen.
När Martin Küchen tittar ut från sin ytterdörr, på andra sidan gropen, säger lastbilsföraren Christer Ågren lite skämtsamt om skelettet som ska flyttas:
– Du får en granne mindre nu.
Amerikanen Lars-Erik Olofsson från Seattle har sin ytterdörr på andra sidan av gropens kant.
– Det är tacksamt att leva mitt i så mycket historia, säger han.
Anders Johnsson har fått låna en grön arbetsväst, eftersom han nära följt och dokumenterat arkeologernas arbete. Han sköter en Facebookgrupp med intresse för Lunds stadsbild förr och nu och säger:
Siri Öhnner som hälsade på kompisen Rowan Taheri Olofsson vågade fråga arkeologen om vad som hände nere i gropen.Bild: Sandra Henningsson
– Det här är oerhört intressant.
Arkeologen Johan Wallin grävde upp ett skelett, medan Siri Öhnner, Rowan Taheri Olofsson och Hanna Öhnner följde arbetet. Längre bort på gatan hittades S:t Mikaels kyrkas mur för första gången.Bild: Sandra Henningsson
Fötterna är välbevarade. ”En lång vacker kvinna”, tror grannen Stina Gestrelius att hon varit.Bild: Sandra Henningsson
Det begravda skelettet ser ut att ha varit en lång människa. Mellan benen ligger kvarlevorna från ett barn. Det kan ha lagts dit senare, vid tidigare utgrävningar i marken.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen