Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Banken där du kan låna på prov - här återbrukas sportutrustning

Lagom till höstlovet slår Fritidsbanken upp dörrarna i Malmö. En bank där man bara kan låna - helt utan ränta - men lånet måste tillbaka.

Sara Hansson är projektledare för Fritidsbanken, som lånar ut sportutrustning till alla åldrar. Den siste oktober slår man upp dörrarna.Bild: Lars Brundin
Fritidsbanken är ett ställe där Malmöbor i alla åldrar kan låna fritidsutrustning som någon annan växt ur eller tröttnat på.
– Vi håller på att samla in saker nu, säger Sara Hansson, projektledare för Fritidsbanken som drivs av fritidsförvaltningen.
Malmöborna har redan skänkt en massa saker: skridskor, rullskridskor, fotbollsskor, skateboards, hockeyutrustning och lite mer udda saker som bowlingklot och en crosstrainermaskin.
– Vi har fått in saker i alla storlekar och för alla åldrar. Och det är meningen att alla ska kunna låna hos oss, säger Sara Hansson.
Den 31 oktober öppnar Fritidsbanken på Kopparbergsgatan 10. Fram till dess kan man lämna in sin sportutrustning vid Baltiska hallens träningshall - sen är det banken som tar emot.
– Vi öppnar i samband med höstlovet för att det är då många kanske vill prova på en ny sport eller aktivitet, säger Sara Hansson.
Lånet gäller i fjorton dagar, sedan ska bowlingklotet eller fotbollsskorna tillbaka så att någon annan kan låna dem.
– Vi har valt den tiden för att inte konkurrera med butikerna. Fritidsbanken ska främja återbruk och göra det lättare att testa något nytt, säger Sara Hansson.
Hon berättar att erfarenheter från andra Fritidsbanker är att man bör ha tusen varor när man börjar för att det ska gå bra.
– Jag vet inte hur många vi har men det finns en åtta fulla pallar och ett par sopkärl. En dag fick vi in 850 kilo.
Sara Hansson säger att spridningen är god på olika idrotter.
– Men vi har fått in få hjälmar; skridsko-, cykel- och hockeyhjälmar. Det tar vi gärna emot fler av.
Fritidsbanken ska vara en permanent verksamhet i fritidsförvaltningens regi. Man behöver inte vara vuxen för att låna, men låntagaren ska kunna lämna namn, telefonnummer eller mejladress.
– Det är för att vi ska kunna höra av oss om sakerna inte kommit tillbaka, säger Sara Hansson.
Gå till toppen