Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högern drar åt höger i österrikiskt nyval

Invandring och "parallellsamhällen" är huvudfrågorna inför det österrikiska nyvalet, något som kunde ha gynnat det högerpopulistiska partiet FPÖ. Men det politiska underbarnet Sebastian Kurz i konservativa ÖVP har snuvat FPÖ på dess hjärtefrågor och kan återigen ta makten – frågan är bara med vem.

Sebastian Kurz (vänster) är landets utrikesminister, som försöker ta över posten som förbundskansler efter socialdemokraten Christian Kern (höger). ArkivbildBild: Ronald Zak/TT
ÖVP steg som en raket i opinionsundersökningarna när den 31-årige Sebastian Kurz tog över partiledarskapet i våras. Hans taktik har dock varit att distansera sig från partiet och den dagliga politiken, till exempel sa han nej till att bli vicekansler.
– Han är troligtvis den största politiska talangen i Österrike sedan Jörg Haider. Man ska tänka på att han är den av utmanarna i valet som suttit längst i regeringen. Han leder ett parti som har suttit vid makten de senaste 30 åren. Ändå uppfattar de flesta människor honom som en Macron och som att han är helt ny, säger Reinhard Heinisch, statsvetare vid universitetet i Salzburg.
ÖVP och socialdemokratiska SPÖ bildade regering efter valet 2013, men samarbetet har varit långt ifrån smärtfritt. I maj i år, strax efter att Kurz tagit över, stod det klart att koalitionen kollapsat och nyval utlystes till den 15 oktober.
Österrike tog emot över 130 000 asylsökande under 2015 och 2016, och har haft problem med flyktingmottagandet och integrationsarbetet. Det har bidragit till ett stort fokus på migrationsfrågan under valkampanjen.
– Det är frågan nummer ett. Under flyktingkrisen fanns två teman: Det första var när 71 människor kvävdes till döds i en lastbil i Österrike. Det andra var när tusentals människor strömmade in i Österrike vid olika gränser. De korsade landet, gick längs med huvudvägarna, vilket skrämde många.
Sebastian Kurz fångade snabbt upp oron. Han har börjat låta allt mer som FPÖ, Frihetspartiet, och tonen kring invandring har hårdnat. Han varnar ofta för "politisk islam", har varit drivande bakom landets nyligen införda burkaförbud och vill se hårdare tag mot muslimska förskolor.
– Han har varit framgångsrik på att framställa det som att landets problem kommer utifrån, säger Birgit Sauer, professor i statsvetenskap vid Wiens universitet.
FPÖ, starkt förknippat med tidigare partiledaren Jörg Haider och hans högerradikala och nationalistiska politik, har å sin sida mjuknat i sin retorik.
– Det här är det mildaste Frihetsparti vi sett på länge. Under kampanjerna 2006 och 2008 var de betydligt mer aggressiva, säger Heinish.
Socialdemokraterna å sin sida tampas med anklagelser om att bedriva en smutsig valkampanj, bland annat efter avslöjanden om att en tidigare rådgivare står bakom fejkade Facebooksidor som syftat till att misskreditera Sebastian Kurz.
Dessutom har en intern analys av partiledaren och landets nuvarande förbundskansler, Christian Kern, läckt. Där beskrivs Kern som en person som varken tål kritik eller motgångar. Inte det bästa utgångsläget inför ett val.
Klart är att inget av partierna kan regera ensamt – de måste bilda koalition. Att köra på ÖVP+SPÖ igen kan se illa ut, med tanke på att ett sådant samarbete just kollapsade. Men om Christian Kern petas kanske just den knuten kan lösas, tror Reinhard Heinisch.
Birgit Sauer tror däremot inte på den kombinationen:
– Det vore döden för Socialdemokraterna att gå in i en koalition med en kansler från ÖVP. Så de gör nog inte det. Det blir nog ÖVP tillsammans med FPÖ.
Fakta

Kort om Kurz

Ålder: 30 (född 27 augusti 1986).

Bor: Wien, i stadsdelen Meidling, där han också växte upp.

Karriär: Gick med i ÖVP:s ungdomsförbund 2003, tog över ledarskapet 2009. Studerade juridik på universitetet, men hoppade 2011 av för att bli statssekreterare med ansvar för integration. 2013 utsågs han till Österrikes utrikesminister. Är med på tidningen Politicos lista över de mest inflytelserika européerna under 2017 och utsågs tidigare i år av Time Magazine till en av nästa generations ledare.

Vill kanske helst glömma: Sin kampanj "Schwarz macht geil", från 2010, där han omgiven av lättklädda kvinnor körde runt i en svart Hummer och delade ut svarta kondomer. Kampanjnamnet kan översättas som "Svart gör dig cool", men det tyska ordet "geil" har också andra betydelser, exempelvis kåt. Svart är ÖVP:s partifärg.

Källa: Kurier, AFP, Politico

Fakta

De tre stora partierna

ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt, konservativt. Har legat på runt 33 procent i opinionsmätningarna de senaste månaderna. Leds av 31-årige Sebastian Kurz, landets nuvarande utrikesminister.

FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) Grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-Christian Strache och har tappat i opinionsmätningarna. Ligger nu på cirka 23–25 procent.

SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds i dag av Christian Kern, som också är landets förbundskansler. Ligger också det på cirka 23–25 procent i opinionsmätningarna.

Källa: APA, AFP, Nationalencyklopedin

Gå till toppen