Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen oro i Linköping trots sent poängtapp

Trots ett sent poängtapp hemma mot tabellnian Hammarby, 2–2, är andra raka SM-guldet med Linköpings FC nära för Jonna Andersson. Den 24-åriga landslagsbacken funderar mer på ett proffsliv utomlands än på jagande Rosengård.

Jonna Andersson är övertygad om att Linköping håller undan för Rosengård.Bild: Maja Suslin/TT
Jessica Samuelsson och Magdalena Ericsson – landslagskompisar i backlinjen och lagpolare i Linköping så sent som i somras – lämnade för spel i engelska ligan.
Jonna Andersson fick ett anbud av Chelsea Ladies redan i fjol – men valde då att stanna kvar i den allsvenska toppklubben.
Men nu när hennes kontrakt går ut i höst har suget att prova på något nytt ökat – och då vore andra raka SM-guldet en perfekt avslutning.
– Jag har varit här nio raka säsonger så det lockar att prova något annat. Jag väljer mellan att skriva på för en utländsk proffsklubb och att stanna kvar, berättar vänsterbacken.
Hennes inlägg i den elfte minuten mot Hammarby letade sig hela vägen in i mål och var andra fullträffen för säsongen i allsvenskan.
Sedan hade LFC flera bud på mer inför 1 235 åskådare som trotsade regnet, blåsten och kylan.
Men både Tove Almqvist och Kristine Minde brände farliga lägen – och i stället kvitterade Frida Sjöberg med sista sparken före paus.
Eftersom Linköping är inne i en intensiv period – med fem matcher på 15 dagar – vilade man landslagsstjärnorna Kosovare Asllani och Lina Hurtig i 60 minuter.
När de hoppade in blev det bättre fart på laget igen – och då Frida Leonardsen Maanum smällde in 2–1 på volley trodde nog de flesta att hemmalaget skulle ta full pott.
Östgötskorna tryckte på och var ytterst nära 3–1 några gånger – bland annat träffade Lina Hurtig ribban.
Men så fick Hammarby till en snabb omställning och kvitterade ännu en gång i slutsekunderna, genom Alma Nygren.
– Vi hade bollen i anfall med en minut kvar att spela. Då får vi inte släppa den och låta motståndarna göra mål. Mycket orutinerat av oss, säger tränaren Kim Björkegren.
– Vi hade ju full kontroll och borde ha vunnit med minst ett par mål. Men nu är det bara att ladda om inför onsdagens match i Champions League, säger Jonna Andersson.
Den första drabbningen i 16-delsfinalen mot cypriotiska Apollon Ladies FC vann Linköping med 1–0.
Och trots att försprånget till Rosengård (som slog Djurgården med 6–3) krympte med två poäng – är man ändå sju poäng före med fyra omgångar kvar att spela.
– Det räcker garanterat att vi vinner två av dem för att ta titeln igen och det ska vi se till att göra, menar Jonna Andersson.
Fakta

Guldstriden

1) Linköping, 44 poäng och plus 25 i målskillnad.

Spelschema: 15/10 Kristianstad (hemma), 29/10 Kvarnsveden (borta), 4/11 Eskilstuna (h), 12/11 Limhamn/Bunkeflo (b).

2) Rosengård, 37 poäng och plus 26 i målskillnad.

Spelschema: 15/10 Göteborg (b), 29/10 Piteå (h), 4/11 Kvarnsveden (b), 12/11 Hammarby (h).

Gå till toppen