Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sökes: Lundabor med smarta idéer kring solenergi

Har du ett brinnande intresse för solenergi? Lunds kommun efterlyser deltagare till Climathon – ett hackaton om klimatförändring som pågår samtidigt i över 230 städer runt om i världen.

Lund ligger långt framme i regionen när det gäller solceller, enligt kommunen.Bild: Åsa Sjöström
Studenter, entreprenörer, tekniska experter eller bara vanliga Lundabor med intresse för solenergi. Lunds kommun söker brett efter deltagare med olika erfarenheter och bakgrunder.
– Kan solceller göras mer effektiva? Kan solceller göras snyggare? Finns det en bra idé till en ny affärsmodell för solceller? Förutsättningen för att delta är att man har en idé inom solenergi som man vill dela med sig av, säger Jon Andersson, chef på miljöstrategiska enheten i Lunds kommun.
Det är första gången som den globala och 24-timmar långa hackatonet om klimatförändringar arrangeras i Lund. I Lunds Climathon hamnar fokus på utveckling inom solenergi.
– Vi vill bli ledande inom solenergi. I Lund finns bra förutsättningar och vi har kommit en bra bit på väg. På Norra Fäladen har till exempel Lunds kommunala fastighetsbolag placerat 5 500 kvadratmeter solceller på bostadshus. Men vi vill bli ännu bättre och hitta nya idéer, säger Jon Andersson.
Deltagarna delas in i grupper och får under 24 timmar kläcka en bra idé som sedan framförs inför en jury. Alla grupper får feedback och senare utses ett vinnande förslag. Målet är att idéerna ska kunna förverkligas på ett eller annat sätt.
Climathonet, som är ett samarbete mellan Lunds kommun, Climate-KIC, Kraftringen och Lunds universitet, hålls den 27-28 oktober i Vattenhallen Science Center.
Gå till toppen