Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Spelarna som vågar säga nej är fotbollens verkliga matchvinnare

Mitt i allt annat utspelades alltså ytterligare ett drama vid tiden för matchen mellan Malmö FF och Halmstads BK.

Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Förstår jag det hela rätt så skedde möten mellan MFF, Halmstad, polis och Svenska Fotbollförbundet i stadions inre för att fatta beslut om kriminella element en andra gång skulle få stopp på en allsvensk fotbollsmatch.
Alltför ofta får min idrottsälskande själ släppa fram tanken att jag tvivlar på idrotten. Det känns inget bra.
Expressen/Kvällsposten kunde alltså på lördagen avslöja att en spelare i HBK kontaktats på matchdagen och erbjudits pengar för att se till att hans lag förlorade i Malmö. Avslöjandet bekräftas av alla inblandade i tidningen och också hur tvivlen rätades ut till spel, hur möten och diskussioner föregick den match som MFF sedan vann med 2-0.
Det känns overkligt att detta spel om spel pågick bredvid oss som var i pressrummet, under er som var på läktaren. Att festen som lockade nästan 20 000 på nytt var hotad av kriminella element, som uppenbarligen inte skyr några medel för att bedra oss på idrotten.
All heder åt spelaren (som alltså är anonym, men som borde ha allas vårt tack) som gick till sin lagledning och berättade vad som hänt efter att han tackat nej till "erbjudandet". Egentligen är detta ju det enda riktigt säkra sättet att få stopp på denna avskyvärda verksamhet, om alla alltid vågar säga nej.
Min aversion mot spel i alla former växer sig bara starkare, men jag är inte naivare än att jag givetvis inser att vi får leva med detta, att det har en central roll i ekonomin, att människor gillar spänningen, att den i de allra flesta fall stannar vid att vara en liten kick i tillvaron.
Men vi har sett många enskilda människor fara illa av spel och är inte så säker på att samhället tagit det på allvar.
Frågan är om världen kan på något sätt få stopp på - eller åtminstone bromsa in - den farsot, som nu blivit allt mer påtaglig i vår lilla värld. Idrottsindividernas ansvar är alltså stort, men de kan givetvis inte bära hela bördan själv.
Det är intressant att de ansvariga den här gången valde den tysta vägen, vid matchen Göteborg-AIK valde man ju att lägga alla kort på bordet och stoppa matchen samma dag. Båda vägarna fungerade ju på sitt sätt, ett oerhört tydligt fokus sattes den där vårdagen. Den här gången blev det inte riktigt samma fokus ens när historien kom ut på grund av - ska vi snarare säga tack vare? - att fotbollen på planen lös så starkt denna kväll när Sverige krossade Luxemburg, att allt annat kom i skymundan.
Men denna kriminella verksamhet får inte få ett starkare brofäste i Sverige.
De båda spelarna som tackat nej och berättat är stora matchhjältar inom svensk fotboll. Glöm inte det.
Sen är det svårbegripligt för en ickespelare att förstå hur man på just HBK-MFF kan tjäna stora pengar på att försöka förmå Halmstad att förlora. Oddsen på det var väl inte så höga från början...
***
Off topic, men med hänvisning till allt som hände kring MFF den där helgen. Spelaren som är avstängd av Malmö FF släpptes utan minsta tvivel fram att göra landslagsdebut för sitt hemland Ghana på lördagen. Han startade matchen mot Uganda och blev utbytt efter 51 minuter. Matchen slutade 0-0.
Gå till toppen